Efterarvsrätten vid testamente

2017-07-13 i Efterarv
FRÅGA
Hej. Jag undrar över en sak angående arvskifte. Jag och min syster (bröstarvingar) är barn till våran far som var omgift med en kvinna som hade ett barn i tidigare äktenskap. Våran far avlider och hans fru ärver medparten av arvet då det finns ett inbördes testamente där hon ärver alt så hon kan leva i orubbat bo i villan. Jag och min syster har fått ut våran lagliga laglott efter våran far. Nu till frågan. Ärver vi något mer när hans fru går bort eller ärver hennes barn allt efter sin mor ?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Eftersom er far upprättade ett testamente gäller det vid fördelningen av hans kvarlåtenskap, och ni har i egenskap av bröstarvingar fått ut laglotten. Huruvida ni har rätt att ärva mer när den kvarlevande frun går bort beror på vad som står i testamentet. Har kvarlåtenskapen testamenterats med fri förfoganderätt kan det också stå skrivet att ni ska ärva mer när den nya kvinnan går bort. Ni får alltså läsa testamentet; för att ni ska kunna ärva mer från er far ska det stå skrivet i testamentet.

Vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Efterarv (793)
2021-08-02 Kan jag testamentera så min makes barn ärver efter mig utan att mitt syskon har rätt till efterarv?
2021-07-29 Hur fördelas efterarvet?
2021-07-29 Särkullbarn som avstår sitt arv till förmån för efterlevande make - efterarvsrätten är en andelsrätt
2021-07-26 Syskons arvsrätt

Alla besvarade frågor (94603)