Efterarv särkullbarn

2017-01-31 i Särkullbarn
FRÅGA
Jag är sambo sedan drygt 2 år. Jag har tre barn sedan tidigare och min sambo har 1. Han vill testamentera bort 10 procent av sina tillgångar till mig med fri förfoganderätt. Har svårt förstå vad det skulle innebära för mig mer än att jag får använda pengarna. Jag äger 1/3 av ett torp och en mindre summa på banken. När jag avlider ska hans dotter ha ut sitt efterarv fr sin pappa. Kommer då min andel i torpet att räknas in i det efterarv hans dotter ska ha? Jag är orolig att det ska bli tråkiga konsekvenser för mina barn om jag tar emot pengar fr honom.
SVAR

Hej!

Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om du, genom testamente, ärver något med fri förfoganderätt så har du rätt att spendera pengarna i stort sett hur du vill. Begränsningar då man ärver något med fri förfoganderätt är att du inte kan testamentera iväg den kvotdel av egendomen som du innehar med fri förfoganderätt. Motsatsen till fri förfoganderätt är full äganderätt; som innebär att man har rätt att spendera pengarna hur man vill samt att man även kan testamentera iväg även den kvotdel man har fått testamenterat till sig.

När din sambo avlider så ärver du 10% av han tillgångar med fri förfoganderätt. Hans särkullbarn kan inte göra några anspråk på dessa pengarna förrän du avlidit. När du sedan avlider så har hans avkomling rätt till motsvarande kvotdel av ditt kvarlåtenskap. Om din egendom har ökat i värde från det att din sambo avled så har särkullbarnet rätt till mer pengar eftersom värdet på hans kvotdel ökar proportionerligt med din egendom. Likaså har hon rätt till mindre pengar om din egendom har minskat sen din sambo avled. Ett exempel på hur denna beräkningen görs följer: när den första sambon avlider så har den efterlevande sambon egendom värt 200 000 kronor. Genom testamentet fick den efterlevande sambon 100 000 kronor med fri förfoganderätt. Den efterlevande sambon har ett innehav av 300 000 kronor. Kvotdelen i detta exemplet blir 100 000/ 300 000 = 1/3. Den först avlidne sambons särkullbarn har rätt till ett efterarv av 1/3 av den efterlevande sambons kvarlåtenskap när den dör.

Att din sambos särkullbarn har rätt till efterarv torde inte bli problematiskt. Din sambos särkullbarn ärver ju inte egentligen av dig, utan efter den först avlidne (sin pappa). Man ska i första hand ärva det som kopplas till sin egna förälder, vilket gör att dina barn ärver i första hand andelen i torpet och din sambos barn ärver av det som du har fått testamenterat till dig (se 3 kapitlet 5§ ärvdabalken). Jag uppfattar det som att du får penninglegat testamenterat till dig och därför är det i första hand just pengar som din sambos dotter har rätt till. Det är först då du inte har pengar vid din bortgång som räcker till för att täcka efterarvet som hon har rätt att ärva en del av torpet.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Om inte får du gärna lämna en kommentar nedan.

Mvh,

Samuel Lindblad
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?