Efterarv och testamente
Änka sedan februari 2018. testamente finns ej . Kan jag skriva testamente att all kvarlåtenskap skall tillfalla mina bröstarvingar o va deras enskilda egendom vid min bortgång. (någon delning ej gjort efter makens död)
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!
I din fråga framkommer inte några detaljer om hur din familjekonstellation ser ut, jag utgår därför från att det inte finns några särkullbarn på makens sida och att barnen är era gemensamma.
Vad säger lagen?
I 1 § 9 kap. Äktenskapsbalken (ÄktB) kan man utläsa att det ska utföras en bodelning av makarnas egendom när äktenskapet upplöses genom skilsmässa eller dödsfall. I bodelningen ska enligt 10:1 ÄktB makarnas giftorättsgods ingå.
I 2:1 Ärvdabalken (ÄB) framgår att den arvsklass som ska ärva i första hand är bröstarvingar. Denna huvudregel är dock underkastad ett viktigt undantag som framgår av 3:1 ÄB.
Detta undantag innebär att den efterlevande maken övertar hela den först avlidne makens kvarlåtenskap före de gemensamma barnen eller andra arvingar med undantag för den först avlidnes särkullbarn som har rätt att få ut sitt arv direkt.
Den del som den efterlevande maken tar över ärvs med så kallad fri förfoganderätt innebärande att den efterlevande maken får spendera och utnyttja det ärvda hur han vill, men han får inte bestämma över den genom testamente, detta eftersom att barnen har rätt till efterarv från den först avlidna maken när den efterlevande maken avlider. Efterarvet ses alltså som ett försenat arv efter den först avlidne föräldern.
Bedömningen i ditt fall
Eftersom dina barn har rätt till att få ut ett efterarv efter den förälder som gått bort först och du enbart ärver denna del med fri förfoganderätt kan du inte bestämma över den delen i ett testamente, detta framgår av 3:2 ÄB. Den del av arvet som kommer från dig (och alltså inte räknas som efterarv efter den andra föräldern) kan du dock skriva in i ett testamente och bestämma över fullt ut.
Jag hoppas att du med detta fått svar på din fråga, om du skulle ha några ytterligare funderingar är du varmt välkommen att återkomma med dessa!
Med vänlig hälsning,