Efterarv när testamente finns?
Min moster har avlidit. I sitt testamente har hon skrivit att hennes make skall ärva allt efter henne. De har inga barn. Min moster hade 4 syskon varav 2 hade barn, min mamma och en avliden moster. Nu säger bouppteckningsmannen att när min morbror avlider så har mina kusiner rätt att få ut arv efter min moster, d.v.s. det som skulle ha gått till hennes avlidna syster. Gäller detta verkligen då min moster hade skrivit ett testamente att min morbror ensam skulle ärva honom. Har han inte rätt att göra vad han vill med pengarna då?
Lawline svarar
Hej!
Om din mamma och dina kusiner får något arv när din mosters man gått bort beror på hur testamentet är formulerat. Det går att testamentera bort egendom med fri förfoganderätt eller full äganderätt. Om det står att din mosters man ärver med fri förfoganderätt innebär det att din mosters egna släktingar, dvs dina kusiner, din mamma och eventuella andra syskon till din moster som är i livet, ska få ut sitt arv efter att hennes man gått bort, så kallat efterarv. Om det däremot står full äganderätt kommer all egendom gå till din mosters mans egna arvingar efter hans bortgång, och således ärver din mamma och dina kusiner ingenting.
Det behöver dock inte uttryckligen stå "fri förfoganderätt" för att efterarv ska bli aktuellt. Om det på annat sätt uttryckts att arvet efter din moster ska gå tillbaka till hennes egna arvingar så har din mamma och dina kusiner rätt till efterarv. En vanlig formulering är t.ex. "efter bådas vår bortgång ska egendomen fördelas mellan våra respektive arvingar".
Du bör således undersöka hur testamentet är formulerat för att få reda på svaret. Om det på något sätt uttrycks att mosterns egna arvingar ska ärva efter hennes mans bortgång så blir så fallet. Om inte så föreligger ingen efterarvsrätt för din mamma och dina kusiner.
Vänliga hälsningar,