Dömd för brott söka militär grundutbildning Försvarsmakten

2021-08-13 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Är intresserad av en karriär inom försvarsmakten, blir dock osäker om jag kan ansöka och påbörja min GMU.För drygt 8 år sen blev jag dömd för olagahot, var minderårig när detta skedde, (om det har någon betydelse). Vad jag har läst på internet så verkar det vara olika meningar angående möjlighet att få göra GMU, vissa säger att man fortfarande kan få göra GMU beroende på vad man blev dömd för, medans andra säger att man inte kan göra GMU oavsett vad man är dömd för, vad gäller? På deras hemsida står det att dem gör en kontroll i belastningsregistret, men där borde dem inte hitta något då det var över 5 år sen det skedde? Eller kan dem se det oavsett om det är preskriberat?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag har varit i kontakt med Försvarsmakten för att reda ut vad som gäller i ditt fall.

Alla som går vidare från det inledande skedet av rekryteringsprocessen kontrolleras i polisens misstanke- och belastningsregister samt i Säkerhetspolisens register.

Den som tidigare blivit dömd för brott eller fått ett strafföreläggande från åklagarmyndigheten kommer inte gå vidare i rekryteringsprocessen mot en militär grundutbildning, detta gäller inte om du godkänt ett föreläggande om ordningsbot (till exempel fortkörningsböter) utfärdat av Polis, Tullverket eller Kustbevakningen. Om du däremot överklagat ett sådant strafföreläggande om ordningsbot och sedan fått ett domstolsbeslut från åklagarmyndigheten, kommer det leda till ett avslag på en ansökan till militär grundutbildning.

I dagsläget råder det nolltolerans mot tidigare domar och strafförelägganden, oavsett hur långt bak i tiden de ligger, detta är något som Försvarsmakten tittar närmare på att eventuellt förändra i framtiden men mer information än så har jag tyvärr inte.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Om du har ytterligare frågor råder jag dig att kontakta Försvarsmakten direkt.

Med vänlig hälsning

Elias Kröger
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?