Dödsboets fakturor betalade med privata pengar

FRÅGA
Hej! Jag har en fråga angående en dödsbo.Jag har nämligen betalat fakturor för min pappas dödsbo med mina egna pengar då jag trodde att jag var den enda som skulle ärva min pappas tillgångar. Vi dödsdatumet fanns inga tillgångar utom ett hus. Boupptäckningen som kunde bli klar först 1 år efter min pappas död visade att det fanns ytterligare en person så skulle ärva 50%. Jag har nu sålt huset och insatsen på 10% finns på banken. Jag ville nu att banken skulle betala alla fakturor som finns med i boupptäckningen varav runt 40000 skulle då sättas in på mitt konto då de fakturorna hade betalats av mig. Jag har uppvisat fakturor, kontoutdrag och boupptäckningen till banken men banken säger att jag inte kan få tillbaka de pengarna förrän arvsskifte. Jag trodde att dödsboet måste betala alla dess skulder innan arvskiftet. Då det gäller en ganska stor summa så ville jag ha pengarna så fort som möjligt. Finns det någon lag som kan klargöra hur denna situation skall handläggas?Mvh
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Regler om arv återfinns i ärvdabalken, se här.

I första hand brukar betalade fakturor noteras i bouppteckningen som utlägg under respektive dödsbodelägare. Fakturans belopp ska sedan återfalla till den som haft utlägget, något som sker vid arvsskiftet om övriga dödsbodelägare godkänner utgiften. Det som banken har sagt till dig är således korrekt. Det är vid skiftet som privata utlägg kan ersättas. Det är inte rekommendera att, som dödsbodelägare, själv betala fakturor med egna medel. Det bästa vore istället att ge fakturorna till banken med order om att betala för dödsboets pengar om sådana finns. Om inga pengar finns får anstånd med fakturorna begäras hos respektive fordringsägare.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Vänligen

Jonas Tärnroth
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?