Dödsbodelägares rätt att sälja av egendom

Hej,min pappa gick bort för fem år sen och var ej gift. Jag undrar om hans sambo och min pappas mor hade rätt till att sälja huset,företag, bilar osv?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Dödsbo, dödsbodelägare och bouppteckning:
När en person avlider uppstår något som kallas för ett dödsbo. Med dödsbo menas alla den avlidnes tillgångar samt skulder. Ett dödsbo ska förvaltas av dödsbodelägare. Efterlevande make/ maka, sambo, arvingar eller testamenttagare kan vara dödsbodelägare. Dödsbodelägarnas uppgift är att förvalta över dödsboet, det vill säga besluta över vad som ska göras med tillgångar och skulder. Exempel är att sälja fastighet, bilar och liknande. Se 18 kap. 1 § ärvdabalken.

Från dess att en person avlidit ska en bouppteckning upprättas. Den ska upprättas inom tre månader från dess att personen avled. En bouppteckning är en lista över dödsboet, det vill säga de tillgångar och skulder som den avlidne hade när hen dog. Se 20 kap. 1 § ärvdabalken. Till bouppteckning ska samtliga dödsbodelägare samt två bouppteckningsförrättare kallas. Bouppteckningsförrättare är de som gör bouppteckningen. Se 20 kap. 2 § ärvdabalken. När bouppteckningen är färdig ska den lämnas in till och godkännas av Skatteverket. Detta ska ske senast en månad senare, se 20 kap. 8 § ärvdabalken. Först efter detta får dödsbodelägarna börja förvalta över dödsboet.

Vad innebär detta:
Din faders efterlevande sambo är en utav dödsbodelägarna och har därför full rätt att vara med och bestämma hur förvaltningen av egendomen ska ske. Om inget testamente förelåg som sa att din faders mor skulle ärva har dock hon ingen rätt att i egenskap av dödsbodelägare förvalta och där i genom sälja av tillgångar din fader hade.

Du som bröstarvinge, barn, är arvsberättigad och därav också att se som dödsbodelägare. Detta innebär att även du vid förvaltning av dödsboet bör haft möjlighet att vara med och påverka. Alla beslut som tas om ett dödsbo ska i princip tas gemensamt av alla dödsbodelägarna, det är alltså inte okej att utan samtycke från resterande dödsbodelägare sälja av egendom.

Hoppas att detta svar var till din hjälp. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga här på Lawline.

Med vänliga hälsningar,

Lovisa NilssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000