Delar av dödsbo klart, utbetalning innan arvskifte?

FRÅGA
Hej. Delar av mammas dödsbo är klart.Men två fastigheter i spanien ska säljas med. Min fråga är. Kan det som är klart betalas ut nu? Mamma var gift och deras granne är bouppteckare. Så vet inte om allt går rätt till.Mvh David
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

En arvlåtares kvarlåtenskap ska fördelas mellan dödsbodelägarna (hennes man och er som arvingar) efter att bouppteckningen förrättats och arvskifteshandlingen undertecknas av samtliga delägare. Om du undertecknar ett arvskifte nu, kan det innebära att du godkänner det som hittills upptagits som din mors tillgångar som de enda tillgångarna. Du kan då gå miste om arv av fastigheterna i Spanien. Undvik därför att skriva under eventuella arvskifteshandlingar förrän du säkrat din arvsrätt till fastigheterna utomlands.

Om det rör sig om ett arv av icke obetydligt värde så bör du kontakta en jurist som kan tillvarata dina rättigheter som särkullbarn. En domstol kan också på begäran av en dödsbodelägare förordna att en boutredningsman tar över dödsboet, samlar alla tillgångar även utomlands och fördelar din mors kvarlåtenskap rättvist mellan er. Jag hade inte lagt min arvsrätt i händerna på en granne till min mors man. Boutredningsmannens kostnader dras i slutändan från dödsboet, och om dödsboet inte har tillräckligt mycket tillgångar får du som ansökt om boutredningsman ersätta kostnaderna. Kontakta din hemförsäkring och undersök din rätt till ersättning för juridiskt ombud. Du kan kontakta oss på 08 - 533 300 04 (mån-fre 10-16) för att ställa ytterligare frågor eller boka tid med en av våra jurister.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (1106)
2021-09-14 ​​Hur lång tid brukar det ta tills man får ut sitt arv?
2021-09-01 Vem ärver om arvtagaren hinner avlida innan bouppteckningen är klar?
2021-08-31 Vem ärver min avlinda morbrors fru?
2021-08-31 måste en bodelning göras?

Alla besvarade frågor (95724)