Byta samhällstjänst mot böter?
Har fått 100 timmar samhällstjänst. Grov rattfylla och skatteslarv. Jag är 52 år och annars ostraffad. Har ett barn på 9 år ensamstående och egenföretagare jobbar mycket. Får nu svårt att få ihop dessa timmar och undrar om man kan få byta till böter? Och hur mycket ca tros det bli i så fall!
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Till skillnad från ett antal andra länder så är samhällstjänst inte någon självständig påföljdsform i Sverige, utan är en påföljd som måste kombineras med en annan påföljd. Vanligast är att man förenar villkorlig dom eller skyddstillsyn med samhällstjänst. I ditt fall nämner du inte någon annan ingripande påföljd varför jag härefter kommer anta att din samhällstjänst förenades med villkorlig dom (vilket innebär en prövotid om 2 år under vilken tid du har vissa skyldigheter).
Vad gäller de olika påföljdsvalen så är böter den lindrigaste påföljden, villkorlig dom och samhällstjänst är en strängare påföljd. I ditt fall fann domstolen att endast en villkorlig dom hade varit ett för milt straff, varför domstolen valde att döma ut även samhällstjänst. Samhällstjänsten är ett alternativ till fängelsestraff och antalet timmar motsvarar brottets straffvärde, det vill säga antalet månader i fängelse som brottet annars hade bestraffats med. 100 timmar samhällstjänst motsvarar fyra månaders fängelse.
För att en påföljd ska kunna förenas med samhällstjänst måste den tilltalade samtycka till detta (27 kap. 2 a § brottsbalken). Det här innebär att du tidigare har ställt dig positiv till samhällstjänst och samtyckt till ett eventuellt utdömande av en sådan påföljd.
Tanken med samhällstjänst är inte att man ska kunna utföra timmarna under t.ex. en helg eller en vecka, utan samhällstjänsten syftar till att pågå under en längre tid, varför antalet timmar kan vara utspritt. Att samhällstjänsten kan synas ingripande i den dömdes vardagliga liv förklaras med att samhällstjänsten egentligen bara är ett sätt för den som döms att undvika fängelse, lastiftaren menar här att brottet är så pass allvarligt att fängelse skulle kunna dömas ut, men att man istället väljer en mindre ingripande påföljd. Samhällstjänsten blir därför ett alternativstraff till fängelse och ska av den anledningen vara märkbar i den dömdes vardagliga liv för att straffet ska få den verkan som lagstiftaren ämnade, samtidigt som samhällstjänsten är en icke-frihetsberövande påföljd vilket möjliggör ett någorlunda normalt liv för den dömde.
I det fall att domen inte har vunnit laga kraft, det vill säga om överklagandetiden inte ännu har gått ut, är det möjligt att överklaga till hovrätten och yrka på en annan påföljd, dvs villkorlig dom i förening med böter i stället för samhällstjänst. Enligt 51 kap. 25 § rättegångsbalken får hovrätten vid en överklagan inte döma till en strängare brottspåföljd än den som tingsrätten har dömt ut (principen om reformatio in pejus) - i ditt fall är villkorlig dom i förening med böter i stället för villkorlig dom i förening med samhällstjänst inte en strängare brottspåföljd, vilket innebär att det skulle vara möjligt för hovrätten att ändra påföljden.
Har överklagandetiden inte gått ut så kan du alltså överklaga och yrka att hovrätten dömer ut en annan påföljd. Om hovrätten tar upp överklagandet till prövning kommer de sedan avgöra huruvida den av tingsrätten utdömda påföljden (alltså villkorlig dom i förening med samhällstjänst) i förhållande till brottens allvarlighet och straffvärde är att föredra framför villkorlig dom i förening med böter, eller om det är möjligt att döma ut en annan påföljd. Hur stort belopp böterna skulle hamna på är svårt att svara på då de döms ut i relation till din årsinkomst.
Har överklagandetiden däremot gått ut så har domen vunnit laga kraft och du är skyldig att avtjäna den utdömda påföljden. Skulle du inte uppfylla dina skyldigheter, dvs om du inte utför din samhällstjänst, så får domstolen i första hand på åklagarens yrkande besluta om att du ska tilldelas en varning. Om du trots varningen inte skulle iaktta vad som enligt dom åligger dig att göra, dvs utföra samhällstjänst, så kan domstolen på yrkande av åklagaren ta upp frågan om huruvida en annan påföljd ska ådömas. I det här fallet kan domstolen då välja att döma ut det fängelsestraff som motsvarades av antalet timmar samhällstjänst, se 27 kap. 6 § brottsbalken.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Har du någon ytterligare fundering så är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!
Med vänliga hälsningar