Byta barnens efternamn från biologiska pappans efternamn till nya makens efternamn

2019-06-30 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej, jag har ensam vårdnad om mina två barn 9 & 6. Jag har tidigare varit gift med deras biologiska pappa. Han har ingen kontakt med dem alls och är inte delaktig i deras liv. Nu är det så att jag har träffat en ny man sen några år tillbaka och vi ska ha barn i dec och gifta oss nu i höst. Mina barn vill heta samma som han o jag kommer göra. Hur gör jag för att byta efternamn på dem? Den biologiska pappan kommer aldrig skriva under att dem ska byta namn till min nya mans namn. Men min nya man vill att alla ska heta samma även om han inte adopterar barnen. Kan jag bara lägga till så dem får dubbla efternamn utan godkännande av biologiska pappan isf duger det eller kan jag som ensam vårdnadshavare byta efternamn på barnen? Vill verkligen inte att dem ska känna sig utanför sen. Dem vill inte ha med biologiska pappan o göra.
SVAR

Hej och tack för din fråga till Lawline!

För att byta barnen ska byta efternamn när endast en förälder har vårdnaden om dem krävs det antingen:

1) Att den andra föräldern (den som ej har vårdnad) samtycker till detta, eller

2) Att en domstol förklarat att bytet är förenligt med barnens bästa (34 § lagen om personnamn)

Det går inte för mig att med säkerhet säga hur en domstol skulle bedöma detta fall, men eftersom barnens vilja beaktas - och detta mer och mer ju äldre de är - och de vill byta efternamn finns det en stor sannolikhet att domstolen skulle anse att det är förenligt med barnens bästa.

Emil Duberg
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå97 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 22:03
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3374)
2019-09-22 Får socialtjänsten samtala med mitt barn utan att jag finns med i rummet?
2019-09-03 Vad händer med min enskilda egendom vid skilsmässa och dödsfall?
2019-08-28 Särbos rätt till änkepension
2019-08-27 Går det att skriva avtal om ensam vårdnad?

Alla besvarade frågor (73009)