Brottslighetskonkurrens - försök till stöld eller skadegörelse

FRÅGA
Hej.Har en frågande angående försök till stöld. Om man försöker stjäla något från en bil men blir stoppad av polisen innan man han fullborda stölden. Kan man dömas för försök till stöld eller räknas brottet som för ringa för att man ska kunna dömas för försök till stöld? Om man bröt upp dörren för att ta sig in i bilen så blir man ju skyldig för skadegörelse till att börja med men kan man då bli åtalad för försök till stöld också. Om jag förstått rätt så konsumerar det grövsta brottet underliggande brott. Hur vet jag i så fall vilket brott som är allvarligast försök till stöld eller skadegörelse? Hur bedömer man alltså vilket brott som är allvarligast?Mvh Pernilla
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!

När det gäller valet mellan försök till stöld enligt 8 kap 1 BrB och 23 kap 1 BrB, eller skadegörelse enligt 12 kap 1 § så är det fråga om brottslighetskonkurrens, dvs konkurrens mellan konkreta gärningar. Problemet uppstår när det gärningsmannen faktiskt gjort uppfyller mer än en brottsbeskrivning.

Vad gäller brottets allvar så är det högre straff för stöld än för skadegörelse, men det avgörande blir snarare att skadegörelsen utgör ett led i försöket till stöld och att skadegörelsebrottet därmed konsumeras.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Anna Thörne
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (667)
2021-01-06 How do I prove that I did not steal anything?
2020-12-31 Flera fall av ringa stöld vid olika tidpunkter
2020-12-30 Vad blir det för böter för ringa stöld?
2020-12-28 Vad blir bötesbeloppet vid ringa stöld?

Alla besvarade frågor (88149)