Brott som inte kan leda till fängelse

2019-09-19 i Påföljder
FRÅGA
Vilka brott kan aldrig leda till fängelse?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns väldigt många brott som inte kan leda till fängelse. För varje brott står det i den aktuella paragrafen vilket straff som maximalt kan följa av brottet.

Som ett exempel står det vad gäller brottet förargelseväckande beteende (se 16 kap. 16 § Brottsbalken) att den som begår brottet "döms till penningböter". Detta innebär att enbart penningböter får dömas ut, och alltså inte fängelse.

Var det något specifikt brott du tänkte på? Annars rekommenderar jag dig att kolla i Brottsbalken (där de flesta brotten finns med, med undantag för bl.a. trafikbrott) där du hittar brottens straffskalor.

Hoppas svaret har varit till någon hjälp!

För vidare rådgivning rekommenderar jag dig att vända dig till Lawlines telefonrådgivning alternativt Lawlines juristbyrå.

Hugo Snöbohm Hartzell
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå1 1Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-19 10:47
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1099)
2019-10-17 Kan man bli av med vårdnaden för sitt barn om man begår brott?
2019-10-06 Vad definieras som återfall i brott och när beaktar domstolen detta?
2019-10-05 Påföljd för bilförare med narkotika i kroppen
2019-10-04 När försvinner en prick ur belastningsregistret för en person under arton år?

Alla besvarade frågor (73821)