Brott som begås under prövotid (villkorlig dom)

2017-09-23 i Påföljder
FRÅGA
Om min kille har villkorig dom o har nu kvar ca 7 månader kvar utav 2 år och får en anmälan av misshandel vad kan då hända? Han hade samhällstjänst i 40 timmar redan o är nu rädd att han kan åka in i fängelse, vad kan de högsta straffet bli?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! I mitt svar så hänvisar jag till brottsbalken, du hittar den här.

Om person som dömts till villkorlig dom begår nytt brott under prövotiden så kan tingsrätten upphäva den villkorliga domen och ersätta den med en gemensam påföljd för både det gamla och det nya brottet, eller förverka den villkorliga domen och endast döma till påföljd för det nya brottet (34 kap. 1 § brottsbalk). Jag kan inte i ditt fall ge svar på vad eventuell ny gemensam påföljd skulle kunna bli eftersom att jag inte vet vad för brott han dömts för första gången.

Avseende misshandel, om det avser normalgraden, är det stadgat att man kan dömas till fängelse i högst två år. Vid ringa misshandel gäller straffskalan böter eller fängelse i högst sex månader (3 kap. 5 § brottsbalk). För grov misshandel kan man dömas till fängelse i lägst ett och högst sex år (3 kap. 6 § brottsbalk).

Vad straffet bestäms till beror på flera faktorer så som om det finns förmildrande eller försvårande omständigheter, tingsrätten gör en helhetsbedömning utifrån vad som framkommer under rättegången. Tyvärr kan jag inte svara mer ingående än så utifrån den information jag har fått. Om du vill ha närmare rådgivning kan du antingen ringa vår telefonjour eller boka en tid med en av våra verksamma jurister.

Vänligen,

Fanny Rudén
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1607)
2021-11-27 Är misstänkt för flera brott – vad kan påföljden bli?
2021-11-27 Åka utomlands tidigare avtjänat straff
2021-11-25 Hur kan gamla brott finnas kvar i belastningsregistret?
2021-11-24 Är Ibutamoren dopingklassat?

Alla besvarade frågor (97338)