Bröstarvinges arvsrätt

2017-03-31 i Bröstarvinge
FRÅGA
Vad händer om jag dör när jag min dotter och barnbarn delar hus men jag är ensam ägare
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Dessa regler hittar du i ärvdabalken (ÄB).

När du avlider kommer dina barn att ärva dig enligt 2 kap. 1 § ÄB, förutsatt att du inte har ett testamente som säger annat. Dina barn har dock alltid rätt till sin laglott, det innebär att den delen inte går att testamentera bort. Om du delar din egendom jämt fördelat på dina barn så är laglotten hälften av den delen de då fått, detta enligt 7 kap. 1 § ÄB. Om du t.ex. har en egendom som uppgår till 20 000 och har två barn så är deras laglott i det fallet 5 000 kr.

Om din dotter är ditt enda barn innebär det att hon kommer kunna bo kvar i huset eftersom hon då är den enda bröstarvingen och hon i det fallet kommer att ärva huset. Om du har fler barn kommer de ärva lika mycket var och i så fall äga huset tillsammans, återigen förutsatt att du inte har ett testamente som säger annat, de kommer dock som minst ärva sin laglott.

Om något av barnen inte vill samäga huset är det möjligt att de kan köpa ut varandras andelar. Om de inte kommer överens kan vardera delägare ensamt ansöka hos rätten om att fastigheten ska säljas på offentlig auktion, vilket de övriga delägarna normalt sett inte kan motsätta sig till. De övriga delägarna kommer då ha möjlighet att buda under aktionen.

Du är varmt välkommen att åter höra av dig till oss på Lawline med mer information om du känner att du inte fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Elin Nordeman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (464)
2021-09-16 Kan man göra sina egna barn arvlösa?
2021-08-31 Kan man ärva någon som intagit en roll som farförälder men inte är biologisk släkt?
2021-08-30 Kan man göra sitt barn arvlöst genom testamente till förmån för barnbarn?
2021-08-29 Arv från förälder som visade sig vara ickebiologisk far.

Alla besvarade frågor (95767)