Bröstarvingars arvsrätt i ett tidigare samboförhållande

Hej. Min mamma gick bort i Juli, Och hon var sambo .. dom har levt ihop i 40 år. Dom har bott i en bostadsrätt tillsammans under dessa 40år. Dom har skrivit ett samboavtal att bostadsrätten inte ska ingå i bodelningen. Får inte jag och mina syskon nått från bostadsrätten? Gäller inte arvsrätten?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder till dig Lawline med din fråga!


Din fråga handlar om arvsrätt vid ett samboförhållande, lagen som blir tillämplig är Ärvdabalken (ÄB) 


Arv 

Sambor har inte arvsrätt enligt svensk rätt, det innebär att din mammas sambo inte kommer att ärva din mammas kvarlåtenskap. När en bodelning är det enbart bostad och bohag som delas  upp, 3 § SamboL.

Det innebär att din mammas egendom samt egendom som hon fått genom bodelning kommer du och dina syskon dela på, 2 kap. 1 § ÄB. 


Bostadsrätten 

Parterna har vad jag förstått det, avtalat om att bostaden inte ska ingå i bodelningen. Det framgår inte vem det är som får bostaden, men du och dina syskon har rätt att få er mammas bodelnings andel. Det innebär att ni i princip kommer träda i hennes plats när en bodelning har skett. 


Hoppas att du fick svar på din fråga 


MVH 

Nelly Starkengren 

Rådgivare  

Nelly StarkengrenRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bröstarvinge? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000