boutredningsman vid arvskifte
Hej vi är 3 helsyskon som nu förlorat vår mamma som var vår sista förälder i livet. Vi har normalt ingen kontakt. Jag bor 30 mil bort och de vill nu att jag skriver fullmakt till dem ang banken, husförsäljning och sterbhusköpare. Kan jag om jag gör det bli lurad på min del? Jag vill bara att allt ska bli rätt och klart så fort som möjligt. Men har inget förtroende för mina syskon. Vad ska jag tänka på? Hur ska jag skriva för att de inte ska kunna lura mig?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Huvudregeln är att dödsbodelägarna, du och dina syskon, ska tillsammans ombesörja avvecklingen av dödsboet, 18 kap. 1 § Äktenskapsbalken (ÄB). Ni kan alltså tillsammans vara överens om alla åtgärder som behöver ske.
Kan inte alla dödsbodelägare vara närvarande eller på annat sätt inte sköta avvecklingen tillsammans finns det framförallt två vägar att gå.
Det första är som dina syskon föreslår att en av dödsbodelägarna får en fullmakt och på så sätt ger du ditt samtycke till att endast den personen eller de personerna avvecklar dödsboet själva. Genom en fullmakt kan du inte i efterhand komma att klaga på vad de har gjort.
Du skriver att du inte helt litar på dem och jag skulle då rekommendera alternativ två. Den går ut på att varje dödsbodelägare kan ansöka hos tingsrätt om att dödsboet ska avrättas till förvaltning av "boutredningsman" och att sådan ska utses, 19 kap. 1 § ÄB. Boutredningsmannen ska i avvecklingssyfte ensam göra boutredningen och företräda dödsboet, 19 kap. 11-12 §§ ÄB.
Boutredningsmannen ska förvalta dödsboet, upprätta bouppteckning samt avveckla dödsboet. Om en boutredningsman har utsetts av domstolen är denne som huvudregel också skiftesman utan några särskilda förordnanden, vilket innebär att hen efter att dödsboet har utretts också genomför arvsskifte och om delägarna inte kan komma överens om arvskifte så kan ett tvångsskifte utföras, 23 kap. 5 § ÄB.
Boutredningsmannen måste redovisa sin förvaltning av dödsboet till minst en av dödsbodelägarna och även meddela vem denna personen är till tingsrätten, 19 kap. 14a § ÄB. Boutredningsmannen har rätt att få betalt för sitt arbete, vilket sker genom arvode som betalas från dödsboet. Om det däremot saknas pengar i dödsboet så ska istället den som ansökt om tjänsten betala arvodet, 19 kap. 19 § 2 st. ÄB.
För att en boutredningsman ska utses krävs att endast en av dödsbodelägarna ansöker om det. Samtliga dödsbodelägare behöver inte vara överens om det. Du kan således göra en sådan ansökan utan deras tillåtelse, men riskerar då också att själv få stå för kostnaderna om dödsboets medel inte räcker till. Om ni tre ansöker tillsammans blir ni istället solidariskt ansvariga för arvodet, vilket innebär att ni är lika ansvariga för att betala kostnaden. Däremot kan boutredningsmannen kräva betalning av vem som helst av er och den personen som då betalar arvodet får i sin tur vända sig till de övriga två med betalningskrav.
Ansökan om boutredningsman ska göras till den tingsrätt där den avlidne hade sin hemvist vid dödsfallet och eftersom att du anger att du är dödsbodelägare så är du behörig sökande, 19 kap. 1 § ÄB. Ansökningsavgiften är 900 kr och den ska betalas i samband med ansökan, annars kommer ansökan inte att prövas. För att ansökan ska vara korrekt och för att du ska få med de handlingar som måste bifogas så rekommenderar jag att du besöker domstolens hemsida för att läsa mer om exakt vad som ska skickas in. Du kan på hemsidan också hitta en särskild blankett som du kan använda vid din ansökan. Hemsidan hittar du här.
Hoppas detta hjälpte dig med hur du ska gå tillväga!