Bostadsrättsförening sponsra idrottsförbund

2017-06-09 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej jag undrar vart i lagboken/lagtexten man hittar bestämmelser om bostadsrättsförenings sponsring till tex ett idrottsförbund? Om en bostadsrättsförening vill sponsra ett lokalt bandylag med 10 000 kr och föreningens kassa uppgår till 100 000 kr och årets vinst uppgår till 15 000 kr. Kan de då sponsra med denna summa eller får sponsringen bara uppgå till en viss procent av föreningens kassa mm? Tack på förhand.
SVAR

Hej,

Tack för din fråga.

Regler om bostadsrättsföreningar finns i Bostadsrättslagen (BRL).

I Bostadsrättslagen saknas uttryckliga regler om sponsring. Såvitt jag vet finns inte heller några andra uttryckliga regler avseende att bara en viss procent av föreningens kassa får användas till sponsring eller andra motsvarande begränsningar avseende sponsring.

Huruvida bostadsrättsföreningen får avdrag för sponsringen är emellertid en annan fråga. Enligt Inkomstskattelagen 16:1 ska utgifter för att förvärva och bibehålla inkomster dras av som kostnad. Utförlig information om avdragsrätt för sponsring finns i ett av Skatteverkets ställningstaganden.

Hoppas att detta gav dig svar på din fråga.

Vänliga hälsningar,

Stina Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1217)
2021-07-24 Sätta in persienner i bostadsrätt?
2021-07-16 Kan styrelsen i en förening fatta beslut i strid mot stadgarna?
2021-07-02 Får man äga två bostadsrätter?
2021-06-30 Måste jag stå ut med störningar från en bostadsrätt som ägs av kommunen?

Alla besvarade frågor (94228)