Borttappad laddare till skoldator, elevs/förälders ansvar?

2020-06-13 i Avtal
FRÅGA
HejMitt sons datorladdare "försvann" under skoltid och sonen misstänker att ett annat barn har tagit den. Han har inte sett det men han hade den sist under ett arbete i gruppen och det brukar försvinna laddare. Det är skolans egendom och eftersom det brukar försvinna laddare så avstår de från att ersätta med en ny så antingen får man köpa av skolan en ny eller köpa på egen hand. Vi beställde från nätet eftersom det var billigast och nu på slutterminen ska datorn och laddaren lämnas in och saknas det laddare så skickar skolan hem en faktura. Kan de verkligen kräva det? Samt att de lägger ansvaret på eleven? Jag hade förstått det om sonen hade varit slarvig och tappat den men det är något som förekommer på skolan att laddare "försvinner" hoppas att ni kan hjälpa mig med det mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill veta huruvida skolan kan hålla eleven ansvarig för borttappad laddare till skoldatorn och därför skicka en faktura när skolan tar slut. Jag tolkar det också som att din son är minderårig.

Eftersom din son är under 18 är det inte han som blir ansvarig för den borttappade laddaren. Det ansvaret faller istället på vårdnadshavarna, dvs föräldrarna. Som jag förstår det är skoldator ett erbjudande från skolan som skrivs under av vårdnadshavarna för att kontraktet ska bli giltigt. Med största sannolikhet innehåller det som skrivs på en klausul om ersättningsskyldighet om man tappar bort dator eller medföljande laddare. Antagligen innebär detta att det blir du som vårdnadshavare som blir skyldig att ersätta laddaren om den kommer bort på något sätt. Om du har en hemförsäkring eller liknande som täcker stöld är det möjligt att du kan få större delen av kostnaderna betalda därifrån.

Eftersom jag inte vet hur avtalet om dator mellan skolan och elev/vårdnadshavare ser ut mer i detalj kan jag inte göra en mycket mer detaljerad bedömning än så tyvärr.

Jag hoppas att du med detta fått svar på din fråga! Om du skulle ha några ytterligare funderingar är du varmt välkommen att återkomma med dessa.

Med vänlig hälsning,

Claudio van der Touw
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1406)
2021-01-14 Felstavat namn på anställningsavtal
2021-01-12 Är det brottsligt att sälja något dyrare än vad man köpt det för?
2021-01-03 Kan restaurangpersonal vägra en kund en rätt om de misstänker allergi?
2021-01-01 Skyldiga att betala hyra trots uppsagt avtal innan inflytt

Alla besvarade frågor (88087)