Bortgivande av egendom för att kringå laglotten är inte möjligt

2017-11-13 i Laglott
FRÅGA
Hejsan!Min far och jag har inte haft kontakt på många år och jag har alltid sagt att han kommer säkert göra allt i sin makt för att göra mig arvlös. Nu har de kommit till min kännedom att han har gått och gift sig på senare år (han är 67) med den damen han varit tillsammans med i över 30 år, plus att han gett bort sin egendom (hus och gård) till henne. Dock kan jag inte tolka om det är hela egendomen eller bara en del av den. Jag VET att han aldrig skulle gifta sig med henne om de inte tjänade ett syfte. Dom bor inte ens tillsammans. Hon bor fortfarande för sig själv i sin lägenhet. Nu till min fråga. Jag har alltid hört att man inte kan göra sina barn arvlös, men har han precis lyckats göra det? (jag är enda barnet) Och viktigaste frågan.. finns de något jag kan göra åt detta, trots att han fortfarande är i livet? Tack på förhand.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det är som du säger när det inte går att göra barn arvlösa, barn har alltid rätt till sin laglott.

Gällande såna här gåvor som gör att barn blir arvlösa finns reglerat i ärvdabalken. Den finner du här.

Skulle en person ge en gåva till någon annan för att försöka minska sitt arv kan det ogiltigförklaras vid gåvogivarens död. Alltså, om din pappa skulle genom en gåva minska sitt arv dig till måste du vända dig till en domstol efter att han dött, se 7 kap. 4 § i ärvdabalken. Du kan alltså inte göra något medan han ännu är i livet, men det spelar egentligen ingen roll eftersom du ändå inte skulle ha rätt till hans egendom medan han levde.

Det svåra i ett sådant fall blir att bevisa att gåvan din far givit till sin nya fru är enbart för att undvika att du ska få ärva dem. Men i detta fall ter det sig ganska tydligt. Har hon fått en fastighet med hus av honom men det ändå är han som använder den. Att göra såhär, att ge en gåva men själv fortsätta använda egendomen, har ansetts i praxis (domstolarnas tillämpning av lagarna) vara en gåva som är till för att kringgå laglotten. Jag rekommenderar alltså dig att samla så mycket bevis som möjligt nu så att du kan bevisa att detta är en gåva endast för skens skull.

När din far dör så måste du se till att förfarandet av bouppteckning och arvsskiftet sker på rätt sätt, så då rekommenderar jag dig att anlita ta kontakt med en verksam jurist så du kan tillvarata din rätt.

Jag hoppas du fått svar på din fråga!

Vänligen,

Emil Danielsson Nykänen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (861)
2021-09-25 Kan man få ut sin laglott om en förälder givit bort en fastighet som gåva?
2021-09-21 Vad är laglottsskydd och kan bortgiven fast egendom återgå till ett dödsbo?
2021-09-08 Kan man minska sin förmögenhet innan sin död så att de egna barnen ärver mindre?
2021-08-31 Hur begär man sin laglott ?

Alla besvarade frågor (95866)