Bolagsformer och skattesatser

2017-03-03 i SKATTERÄTT
FRÅGA
Vad är det för skillnad på försäljningsbolag och enskild firma? Kan man för enskild firma skattas som försäljningsbolag, vilka skattesatser gäller för respektive?Tack på förhand
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

De bolagsformer som finns i Sverige är enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag, ekonomisk förening och aktiebolag. Det finns alltså ingen bolagsform som heter försäljningsbolag, benämningen är knuten till den verksamheten som bolaget driver - försäljning.

För enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag så skattas lön och andra utbetalningar som inkomst, d.v.s. precis som din vanliga lön. Skattesatsen beror på vart i landet man bor.

För ekonomiska föreningar och aktiebolag beskattas den del som utgör lön som inkomst. Utdelningar på aktier och fondandelar är också skattepliktiga. Skattesatsen för utdelningar är 30 procent.

En enskild firma kan endast skattas som enskild firma.

Hoppas du har fått svar på din fråga.

Vänligen,

David McKenzie
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (563)
2021-09-12 Kan människors naturliga Co2 utsläpp beskattas?
2021-09-01 Är det en bra idé att sälja sin bostad till sitt aktiebolag?
2021-08-23 Hur avgörs marknadsvärde?
2021-08-02 Slottsregeln

Alla besvarade frågor (95852)