Blev misstänkt för snatteri och förhördes, men har inte hört något från polisen sedan dess, vad kan det bero på?

FRÅGA
Hej har en fråga har haft en förhör för 1 år sen för snatteri på 500 kr men fick aldrig svar
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag tolkar din fråga som att du blev misstänkt för snatteri och förhördes av polisen men att det skedde för ett år sedan och du inte har hört något mer från polis eller rättsväsendet sedan dess, är detta korrekt? Jag kommer att kortfattat gå igenom var i Brottsbalken snatteri regleras, samt vad som kan vara orsaken till att du inte hört något mer från polisen. Avslutningsvis kommer jag att ge råd om vad du kan göra nu.

Snatteri, eller ringa stöld som det numera heter, regleras i Brottsbalken 8 kap 2 § (här). Det framgår inte av din fråga hur gammal du är, men som du antagligen vet kan man inte dömas till påföljd om man var under 15 år när brottet begicks. Det framgår av Brottsbalken 1 kap 6 § (här).

Det är svårt för mig att spekulera kring varför du blev förhörd men inte har hört något mer sedan dess, trots att det gått ett år. En möjlig förklaring är att polisen kan ha lagt ner utredningen.

Vad du kan göra nu

Jag rekommenderar att du kontaktar polisen och frågar varför du inte har hört något mer från dem efter att du var på förhör. Har du fler frågor kan du ringa Lawlines telefonrådgivning. Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00.

Vänligen,

Jenny Hedin
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (617)
2020-07-30 Hur mycket kan man få i böter för ringa stöld?
2020-07-30 Kan man fällas för ringa stöld trots nekande och brist på bevis?
2020-07-28 Utlöser byte av lås något straffansvar?
2020-07-28 Förbjudet att låsa ute sammanboende?

Alla besvarade frågor (82636)