Betydelse av att tillgreppet innebar skada

FRÅGA
Gör det någon skillnad för påföljden om det står "Tillgreppet innebar skada" eller inte ? Om man efter man blivit taget för snatteri betalat för varan då har väl inte tillgreppet inneburit skada? Om man inte betalar ( tillgreppet innebar skada) innebär det då att påföljden (böterna) blir högre?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Att tillgreppet innebär skada kan innebära såväl ekonomisk skada i form av utebliven vinst för att något har blivit stulet som personskada för den som blev utsatt för stölden beroende på hur den gick till. Om man efter att ha blivit tagen betalat för varan ska inte någon ekonomisk skada h uppkommit, snarare en vinst eftersom du köpt saken i fråga. Däremot kan begreppet fortfarande innebära att en personskada skett i form av kränkning eller något annat beroende på hur tillgreppet gick till. Om tillgreppet innebär skada så kan det innebära en mer ingripande påföljd än om ingen skada förelegat.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (693)
2021-04-05 Påföljden för stöld när man är 15 år och tidigare ostraffad
2021-04-02 Vad krävs för att bli dömd?
2021-03-31 Kan expediten hålla mig kvar i butiken för att hen tror att jag snattat?
2021-03-31 Vad avgör om det är grov stöld?

Alla besvarade frågor (91059)