FrågaFAMILJERÄTTÄktenskapsskillnad21/09/2013

Betänketid och bodelning

Hej! Jag och min man ska skiljas med betänketid 6 månader eftersom vi har barn på 14 år och vi har varit gifta sedan 1996 och vi träffades 1993.När vi träffades så hade min man en jaktstuga uppe i dalarna som vi har använt som sommarstuga till och från. under alla år Den har alltid varit skriven på min man men vi har varit där hela familjen under många år så nu undrar jag om jag har rätt att använda den så länge vi fortfarande är gifta? Vad händer med den stugan vid bodelningen? 

Lawline svarar

Tack för att du vänder dig till Lawline.

Under den tid betänketiden löper gäller samma regler som innan ansökan om äktenskapsskillnad. Makarna ses fortfarande som gifta rent juridiskt, men om det skulle uppstå problem i någon fråga  kan domstolen fatta ett interimistiskt beslut för att avgöra.

I ditt fall beror det på hur ägandeförhållandet för stugan ser ut, både för vilken rätt du har under betänketiden och efter äktenskapsskillnad. Är stugan din mans enskilda egendom så ingår den inte i ert giftorättsgods och du har ingen rätt till den. Om ni däremot inte har något äktenskapsförord eller din man inte har förvärvat stuga med villor om att det ska vara enskild egendom, så ingår den i giftorättsgodset och därmed i bodelningen.  

Hoppas det gav svar på din fråga.

Bästa hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Hittade du inte det du sökte?