Betalande av bouppteckning

FRÅGA
Min gudmor har avlidit och hon har nämnt mig och mina systrar i testamentet. Hon har ingen nära släkt och hennes man avled för 8 år sen. Vem betalar bouppteckningen? Det var En person från Familjensjurist, som ringde mig om dödsfallet. Nu har jag fått ett kontrakt att de kan hålla i boupptäckningen med en timavgift av 1654kr och jag skall skriva under. Det finns pengar i dödsboet. Om jag skriver under får jag betala? Begravningen betalas med en begravningsförsäkring, som jag hoppas gäller.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bouppteckningen brukar typiskt sett betalas av dödsboet. Om det inte finns tillräckligt med tillgångar i dödsboet för att täcka kostnaderna för bouppteckningen kan man ersätta bouppteckningen och endast göra en dödsboanmälan till Skatteverket. För att ta reda på om det går att göra an dödsboanmälan angående din gudmor ska socialkontoret i din gudmors hemkommun kontaktas.

Mitt svar är alltså att ersättning till Familjens Jurist ska utgå från dödsboet och inte från dig personligen. Om du fortfarande är osäker råder jag dig att kontakta Familjens Jurist och fråga dem.

Hoppas du fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att återkomma!

Mvh

Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (999)
2020-09-21 Får man tömma dödsboet innan bouppteckningen?
2020-09-20 Ska syskon bli kallade till bouppteckning om ena maken fortfarande lever?
2020-09-17 Till vilket värde ska en hund tas upp i en bouppteckning?
2020-09-16 Hur ska jag tolka en bouppteckning?

Alla besvarade frågor (84272)