Betala för praktikplats, bedrägeri?

FRÅGA
Är det bedrägeri att låta andra betala för en praktikplats?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du vill veta om det är ett bedrägeribrott att betala för en praktikplats. Reglerna som är relevanta för att besvara din fråga finns i Brottsbalken (BrB).

Vad krävs för att dömas för bedrägeri?

För att dömas till bedrägeri krävs enligt 9 kap. 1 § BrB att:

1. Någon genom vilseledande förmår någon till handling eller underlåtenhet

2. Handlingen/underlåtenheten ska innebära vinning för gärningsmannen och ska för den vilseledde eller någon i vars ställe denne är.

Det måste således finnas ett samband mellan vilseledandet och dispositionen. I ditt fall har en disposition skett, om någon har betalat för sin praktikplats.

Det som avgör om detta är bedrägeri eller inte är om personen som betalat för praktikplatsen har betalat för att denne blivit vilseledd till det. Har personen vetskap om att denne betalar för en praktikplats är det alltså inte brottet bedrägeri. Luras personen dock in i att betala så kan det vara ett fall av bedrägeri.

Vänliga hälsningar,

Maja Elken
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB (454)
2021-07-22 Vad är brottet och påföljden när en person betalar något åt mig med ett olovligen åtkommet betalkort? Kan jag straffas?
2021-07-10 Swishat pengar till person med falsk identitet
2021-07-08 Ersättning vid bedrägeri
2021-07-04 Bedrägeri via Blocket

Alla besvarade frågor (94160)