Bestridande av ett strafföreläggande
Hej, jag har efter ett uppbrott från mitt x blivit anklagad för en massa saker på felaktiga grunder, tex mordhot etc...det enda dom gjorde brottsligt av var att jag erkänt att jag spottat på henne då hon gjort samma sak och värre saker...har aldrig rört människan och fick ett strafföreläggande på 10800 varav 800 till brottsofferjouren...min advokat rådde mig att betala strafföreläggandet då jag vid ett överklagande kunde bli skyldig att betala hennes avgifter och att genom att betala så skulle saken vara ur världen.. Idag fick jag en chock när jag får info om att jag ska betala hela försvaret...känner mig kränkt och grundlurad av både polis advokat och rättssamhället, hur kan jag gå vidare? MVH
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline!
Om jag förstått din fråga rätt så undrar du hur du ska gå till väga gällande det strafföreläggande som åklagare meddelat.
Strafföreläggande
En förundersökning leder inte alltid till åtal och rättegång, även om åklagaren anser att det finns bevis för att brottet har begåtts. Om den misstänkte erkänner att han eller hon har begått brottet, kan åklagaren meddela ett så kallat strafföreläggande. Ett strafföreläggande innebär således att man erkänner sig skyldig till brottet. Om man anser att man är oskyldig till brottet så ska man inte godta strafföreläggande. Det är frivilligt om man väljer att skriva under, och skriver man inte under strafföreläggandet kan åklagaren istället välja att väcka åtal och då prövas målet istället i domstol. Om det dock finns tillräckligt med bevis för en fällande dom kan man istället bli dömd i domstolen, och straffet kan då istället bli högre än vid strafföreläggande. Strafföreläggande resulterar i att påföljden istället kan bli böter och/eller villkorlig dom. Ett strafföreläggande har samma verkan som en dom och det antecknas i belastningsregistret.
Överklaga ett strafföreläggande
Har strafföreläggandet vunnit laga kraft så kan det dock inte överklagas. Ett godkänt strafföreläggande kan dock under vissa omständigheter undanröjas efter klagan enligt 59 kap. 6 § rättegångsbalken, där det står att den som vill överklaga ett strafföreläggande ska göra detta skriftligen, och ges in till den tingsrätt som kunnat ta upp åtal för brottet. Skrivelsen ska komma in tingsrätten inom ett år efter det att åtgärd för verkställighet av föreläggandet företogs hos den misstänkte. Avser strafföreläggandet böter, alltså någon annan brottspåföljd än villkorlig dom, så räknas tiden från det att böterna betalades.
Överprövning
Om du vill få åklagarens beslut ändrat kan du begära överprövning. det vill säga möjlighet att få åklagarens beslut ändrat. Överprövningen innebär att ett åklagarbeslut granskas av en högre åklagare och kan leda till att ett beslut ändras eller att det bedöms vara korrekt, och ändras därmed inte. På Åklagarmyndighetens hemsida kan du läsa mer om överprövning: https://aklagare.se/om_rattsprocessen/overprovning/.
Sammanfattninsvis
Om du hävdar att strafföreläggandet är felaktigt och att du ej är skyldig till det brott som du är misstänkt för, kan du bestrida det.
Hoppas att svaret var till din hjälp!
Med vänlig hälsning,