Berättigad ersättning för sveda och värk efter stöld?

FRÅGA
Hej,!Jag har under en resa till Värmland med min fästman och två släktingar till honom blivit bestulen på två små brudklämmor som förvarades i en liten plastpåse tillsammans med andra större klämmor bland mina personliga hygienartiklar i en låst resväska. Resväskan stod under kvällen när vi åt middag ca kl 18:00-22:00 LÅST i en olåst bil utanför en sommarstuga i närheten av Hagfors och Munkfors. Stugan ägs av en kusin till min fästman som också deltog i middagen. Området kan betecknas som mycket lugnt. Ingen åverkan syntes på resväskan när den flyttades in i sommarstugan. När de tre övriga personerna förutom min fästman lämnade stugan låste vi dörrarna. På morgonen upptäckte jag att klämmorna saknades. Resväskan hade under natten förvarats olåst i det sovrum som jag ensam sov i. Dessa små klämmor som var de sista två jag hade i nyskick finns inte att köpa i butiker som saluför hårvårdsartiklar längre varför stölden gjorde mig väldigt upprörd. Men framförallt känns det mycket obehagligt att någon för mig obekant person har snokat igenom mina ytterst personliga hygienartiklar. Har en reseförsäkring via Vårdia. Är jag berättigad till ersättning för sveda och värk p.g.a det psykiska obehag denna stöld har förorsakat mig?Hälsningar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ersättning för sveda och värk är en följd man kan få av personskada. En personskada innebär kroppsliga och psykiska sjukdomstillstånd orsakade av en skadehändelse. Just sveda och värk gäller de skadeföljder som skadan har fört med sig, då bland annat psykiskt lidande. För att sådan ersättning ska kunna utges för en personskada krävs att man kan påvisa detta medicinskt, det vill säga att man kan få ett läkarintyg på skadan. Detta gäller givetvis både fysisk och psykisk personskada. Att du därför ska få ersättning i form av sveda och värk på grund av stölden är därför inte troligt. Att uppleva obehagskänslor är troligtvis något som alla som blir offer för stöld tyvärr upplever. Däremot rekommenderar jag dig att kontakta ditt försäkringsbolag och se vad just din försäkring innebär!

Jag hoppas att du fick svar på din fråga.

Med vänlig hälsning

Carolina Lundh
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadestånd på grund av brott (194)
2021-07-20 Preskriptionstid för skadestånd
2021-07-09 Hur stor brottsskadeersättning får man för sexuellt ofredande?
2021-06-22 Vad kan ett barn få i ersättning för försök till våldtäkt mot barn?
2021-05-22 skadestånd på grund av misshandel

Alla besvarade frågor (94179)