Belastningsregistret vid ringa stöld

FRÅGA
https://lagen.nu/1962:700#K8P2S1Hej, jag är i en kockutbildning just nu och ska ut på praktik snart, men jag begick en ringa stöld på 500 kr, kommer det bli svårare för mig att få jobb/praktik? Kommer det synas på belastningsregistret eller?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga kommer att besvaras med hjälp av brottsbalken (BrB) och lag om belastningsregister.

Ringa stöld

Ringa stöld regleras i 8 kap. 2 § BrB. Den som begår en ringa stöld döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Enligt Högsta domstolens praxis gäller en värdegräns på 1250 kr (se NJA 2019 s. 951) för ringa stöld annars blir brottet istället stöld enligt 8 kap. 1 § BrB.

Belastningsregistret

När det, som i ditt fall, rör sig om en ringa stöld till ett värde av 500 kronor så antar jag att du har blivit dömd till böter. Tidigare har ringa stöld för ca 800 kronor hamnat på 80 dagsböter. Vad du har dömts till för påföljd har betydelse för hur länge du finns kvar i belastningsregister. Har du dömts till böter finns det kvar i belastningsregistret i fem år efter domen (17 § p.9 lag om belastningsregister). I ditt fall betyder det alltså att informationen om dig kommer finnas kvar i fem år efter domen, förutsatt att du har dömts till böter. I de fall som fängelse har dömts ut finns man istället kvar i belastningsregistret i 10 år efter frigivning (17 § p.1 lag om belastningsregister).

Vissa arbetsplatser begär utdrag ur belastningsregistret och för de fall som det finns information om tidigare brottslighet kan det försvåra möjligheterna till att få det jobbet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Ebba Frisk
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Stöld och rån m.m., 8 kap BrB (733)
2021-10-19 Böter och belastningsregister vid ringa stöld
2021-10-16 Vad ska jag göra när mitt pass blir stulet?
2021-10-01 Stulit varor för 120 kr, vilket brott aktualiseras?
2021-09-30 Personalen drar tillbaka anmälan om snatteri; kommer jag ändå få ett brev hem?

Alla besvarade frågor (96428)