Behöver särkullbarn vänta med att få sitt arv?

2017-05-09 i Särkullbarn
FRÅGA
Hej jag är gift och vi har 3 gemensamma barn. Har en son sen förut med en annan man. Min fråga är om det måste upprättas nått dokument eller avtal mellan oss om jag avlider och jag vill att han ska vänta med att få ut sin arvslott efter det min man också avlidit
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Din son som du har med en annan man har ett väldigt starkt skyddsintresse i Ärvdabalken. Han kommer att kunna få ut sitt arv direkt efter att du avlider (ÄB 3:1). För att din son ska få vänta med att få ut sitt arv efter dig så måste han själv avstå från sitt arv när du avlider (ÄB 3:9). Ni skulle kunna upprätta ett testamente, där det framgår att din son ska ärva dig först efter att din man dör. Men även om ni gör det så kommer din son att kunna åberopa jämkning av testamentet om han vill få ut sitt arv direkt efter att du avlider (ÄB 7:3).

I Ärvdabalkens regler så väger den tidigare sonens intresse av att få ut sitt arv direkt tyngre än din vilja att han ska få vänta med att få ut sitt arv.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Fredrik Rising
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1223)
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?
2021-09-14 Vad händer om en make dör och har särkullbarn?
2021-09-14 ​Kan den efterlevande maken/makan bo kvar i det gemensamma huset när det finns särkullbarn?

Alla besvarade frågor (95740)