Behöver de pengar jag sparar efter ansökan om äktensskapsskillnad kommer till tingsrätten delas 50/50?

Hej

Enligt 9 kap 2 § Äktenskapsbalken är den kritiska tidpunkten den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes (ansökan kommer in till tingsrätten). Det samlade värdet av allt giftorättsgods som finns vid denna tidpunkt ska ingå i bodelningen och kan inte senareläggas.

Innebär det att de pengar jag sparar efter äktenskapsskillnad väcktes (ansökan kommer in till tingsrätten) är mina pengar och inte behöver delas 50/50 ?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

De tillgångar och skulder du har vid den kritiska tidpunkten är det som ska ingå i bodelningen. (Äktenskapsbalken 9 kap. 2 §) Även sparade pengar är giftorättsgods och ska ingå i bodelningen (förutsatt att de inte är enskild egendom). Lägger du undan pengar som du hade vid den kritiska tidpunkten i sparande, ska de alltså ändå ingå i bodelningen. Men t.ex. den lön du tjänar efter den kritiska tidpunkten ska inte ingå i bodelningen, så den får du spara precis som du vill. Det handlar om att du har en redovisningsplikt för den egendom du hade vid den kritiska tidpunkten och att du vid bodelningen ska kunna visa på vilket sätt egendomen påverkats/förändrats genom t.ex. försäljning och liknande.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova AnderssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Äktenskapsskillnad? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000