Behålla deposition för obetalda månadshyror?

2021-02-01 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej.Jag har hyrt ut min lägenhet i andra hand. I december har jag sagt upp lägenheten och hyresgästen fick 3 månaders uppsägningstid (Januari.feb.mars) vilket hyresgästen gick med på. I mitten av januari hörde hyresgästen av sig och berättade att hon flyttar ut i slutet av januari. Hon valde att flytta ut tidigare än vad vi begärt. Hon vägrar betala hyra för februari och mars ( uppsägningsmånader). Vi kom överens om någon annan flyttar in till lägenheten så behöver hon inte betala hyra men det blev tyvärr inte så. Just nu vägrar hon betala hyra för februari och mars. Hon har lämnat tillbaka nycklarna och vill ha sin deposition. (Hon har betalat en månadshyra för deposition). Vi tänker behålla depositionen då ingen annan har flyttat in och hyresgästen inte tänker betala hyran för uppsägningstiden. Har jag rätt att behålla depositionen? När jag behåller deposition i det här fallet ska hyresgästen har tillgång till lägenhet under tiden då ( alltså februari med tanke på en månads hyra)? Depositionen är bara en månadshyra och i slutet av februari kommer även faktorer för el och vatten som hyresgästen bör betala. Tack för hjälpen.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudregeln inom avtalsrätt är "pacta sunt servanda", det vill säga att avtal ska hållas. Detta innebär att hyresgästen måste betala de hyror som löper under uppsägningstiden, om ni inte kommer överens om något annat. Med andra ord har du en fordring mot din hyresgäst, och har därför rätt att behålla depositionen för den obetalda hyran (under förutsättning att ni inte har avtalat om något annat). För den betalda månaden har hon rätt att få tillgång till lägenheten.

Om hyresgästen fortsatt vägrar att fullfölja sina avtalsförpliktelser (det vill säga betala resterande hyror) så kan du ta hjälp av Kronofogdemyndigheten för att fastställa och därefter driva in skulden. Hur du går till väga hittar du här.

Hoppas att du fick svar på din fråga och stort lycka till!

Med vänlig hälsning,

Julia-Saga Herhold
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1646)
2021-11-30 Besittningsskydd vid privat uthyrning
2021-11-30 Djurförbud- hyresrätt
2021-11-27 Vilken uppsägningstid gäller?
2021-11-24 Har arbetsgivaren större handlingsutrymme när denne agerar hyresvärd än vad andra hyresvärdar normalt sett har?

Alla besvarade frågor (97662)