Begränsat arv efter testamente

2017-10-20 i Laglott
FRÅGA
Jag är förstfödde i första äktenskapet. Min far gifte om sig och fick 5 barn i andra äktenskapet. Vid hans död var testamentet gjort sådant att hans fru fick hus som gåva samt hus som enskild egendom. Resterande 90.000 delade han upp bland mig och hans 5 barn i nya äktenskapet med summa 15.000 per barn. Vilket för mig som särkullebarn blev 15.000 totalt. Uträknat och förberett. Det är väl bara särkullebarnet som skulle fått dom 90' men just pga att han gjort det gm testamente till dom kunde det göras?Då dom dej har ngn rätt förrän modern går bort.Vi har umgåtts och haft kontakt i alla år = 65 år trots allt.Kan det, får det gå till så här?Dom andra 5 barnen efter moderns död kommer att ärva pappa, deras mor vilketHamnar på ca 2-4 miljoner per person och jag fick 15.000 då pappa valde att ytterligare dela dom 90' bland oss alla 6 barn enl ovan.Enligt boupptecknaren/ juristen fanns inget att göra...långplanerat
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag utgår från att du undrar om din far kan testamentera bort egendom och om det finns någon möjlighet för dig att få ut mer pengar från arvet.

Din far har rätt att testamentera bort egendom i viss mån.

Om man först bortser från att ett testamente finns så skulle det totala arvet delas lika mellan dig och din fars 5 till barn, då ni är bröstarvingar och har lika arvsrätt (2 kap. 1 § ärvdabalken). Den sjättedelen av det totala arvet skulle utgöra något som kallas för din "arvslott", alltså din del av det ursprungliga arvet. Denna arvslott får endast inskränkas till hälften, vilket kallas för din "laglott". (7 kap. 1 § ÄB) Detta innebär att din far kan begränsa storleken på arvet, men endast så långt att du åtminstone får ut hälften av den ursprungliga delen, alltså laglotten.

Strider ett testamente mot rätten att få ut sin laglott, så måste man påkalla jämkning av testamentet för att kunna få ut den delen. (7 kap 3 § första stycket ÄB)

Detta kan göras upp till 6 månader efter att du fick veta om testamentet. (7 kap. 3 § tredje stycket ÄB)

Det finns undantag till detta, men utifrån förutsättningarna i frågan anser jag att du ska testa att göra anspråk på testamentet för att få ut din laglott.

För övrigt har du som särkullsbarn rätt att få ut din del direkt, medan de andra 5 barnen får vänta tills efterlevande make, alltså deras mor, har gått bort. (3 kap. 1 § ÄB)

Hoppas du fick svar på din fråga.

Frida Gustafsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (860)
2021-09-21 Vad är laglottsskydd och kan bortgiven fast egendom återgå till ett dödsbo?
2021-09-08 Kan man minska sin förmögenhet innan sin död så att de egna barnen ärver mindre?
2021-08-31 Hur begär man sin laglott ?
2021-08-31 Kan en förälder göra sitt barn arvlös?

Alla besvarade frågor (95782)