Begäran om att avgöra ett ärende enligt nya förvaltningslagen

Hej!

efter 5 år i Sverige i slutet av Januari 2018 ansökte jag Intyg om permanent uppehållsrätt för EU medborgare hos Migrationsverket. Enligt den nya förvaltningslagen i slutet av augusti skickade jag Begäran om att avgöra ärende också. Efter 4 veckor ärendet är förfarande inte tilldelad till nån handläggare hos myndigheten. Enligt lagen, Migrationsverket ska inom 4 veckor, antingen avgöra ärendet som begäran avser eller avslå begäran i ett överklagbart beslut.

Synd Migrationsverket har inte svarat, avgjort eller avslog begären. Vad kan man göra?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du säger, så finns nu en bestämmelse i förvaltningslagen som säger att en part får, om dennes ärende inte avgjorts i första instans (i detta fall Migrationsverket), inom sex månader, skriftligen begära att myndigheten ska avgöra ärendet (12 §). Myndigheten ska sedan antingen avgöra ärendet eller avslå det inom fyra veckor från den dag då begäran kom in.

Jag kan endast spekulera kring varför du inte blivit kontaktad av Migrationsverket. Möjligen har du inte skickat in begäran skriftligen och/eller så har det inte framkommit tydligt att en sådan begäran skickats. Förutsatt att du använt dig av denna blankett, bör Migrationsverket kontakta dig snarast. Om du vet med dig att du gjort allt rätt, har Migrationsverket kanske rentav inte fått/missat din begäran. Jag råder dig att i så fall ta kontakt med Migrationsverket, antingen via telefon eller genom att besöka deras kontor och förklara situationen så att de snabbare hjälper dig.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1677,50 kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Niki Moini MostofiRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Förvaltningsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000