Bankfullmakt

2020-04-25 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Hej,Jag har bankfullmakt för min far som är dement.Han har en del pengar.Jag har ett syskon,systerJag har tagit ut en del pengar till mig och min syster 50/50 för att täcka diverse utgifter som vi har för fars saker och hus.Är det ok?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det framgår inte av din fråga vad för behörighet som du har som fullmaktstagare. För att en bankfullmakt brukar vanligtvis bestå av flera olika alternativ som fullmaktsgivaren (din far) kan kryssa i. I de alternativen framgår det vad för behörighet som fullmaktsgivaren vill att fullmaktstagaren ska ha, som exempelvis 'göra stående överföring mellan mina egna konton'. Om det skulle vara så att din far som är fullmaktsgivare har kryssat i den rutan, innebär det att du som fullmaktstagare får endast göra stående överföring mellan egna konton och inget annat.

Min rekommendation

Det är viktigt att du läser vad som står i fullmakten. Alternativt kan du ringa till den banken som din far är kund hos och frågar dem om vad för rättshandlingar som du och din syster får ingå som fullmaktstagare.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Om du är fortfarande osäker på om du har gjort rätt eller fel är mitt råd att du pratar med Lawlines jurister som kommer att hjälpa dig otroligt bra!

Vänligen,

Rahime Duman
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1390)
2021-04-09 Hur ska jag gå tillväga för att få tillbaka pengar som tillhör mig?
2021-04-09 Tillhandahåller Lawline juridiskt hjälp med utfärdande av kontrakt/avtal?
2021-04-04 Får en bröstarvinge sälja sin förälders saker med fullmakt utan att fråga övriga bröstarvinar
2021-03-31 Formkrav för fullmakt

Alla besvarade frågor (91059)