Avtalstolkning

2017-10-06 i Avtal
FRÅGA
HejJag har köpt en bostadsrätt genom bygg bolaget boklok. De har en klausul som säger att man får sälja med max 5% vinst/ år de första två åren.Jag undrar om det går att räkna detta (2års Klausul) från då man skrivit på upplåtelse avtalet och inte faktiska tillträdes datumet. I avtalet står det : Det innebär att köparen fram till 2 år efter köpet inte får sälja sin bostad med mer än 5 procent i vinst per år.Enligt ovan står det "köpet" och inte tillträde, rent juridisk hade jag även rätt att sälja vid upplåtelse. Tack på förhand
SVAR

Hej och tack att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Avtalsfriheten här i Sverige innebär att du kan välja att formulera och skriva avtal på vilket sätt du vill, så länge det inte går emot något som är stadgat i lagen. För att kunna svara på din fråga måste jag veta hur resten av ditt avtal ser ut, eftersom hur avtalet tolkar ordet "köpt" har väldigt stor betydelse.

Oftast när man köper fastigheter eller bostadsrätter finns det en klausul som avgör när du fått bostadsrätten, när den är din. Oftast anser man att man äger bostadsrätten när du har betalat köpeskillingen. Men det beror helt på hur avtalet ser ut.

Jag skulle inte tro att det är två år från tillträdesdagen som gäller. Men jag skulle rekommendera att du kontaktar Boklok om du inte kan tyda vad som gäller i och med avtalet.

Vänligen,

Agnes Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1579)
2022-01-16 Bestrida faktura som avser färre antal arbetade timmar än avtalat?
2022-01-12 Hur utforma avtal angående löfte om att köpa lös egendom i framtiden?
2022-01-11 Kan man kräva att någon betalar för ett olagligt avtal? (Pactum turpe)
2022-01-06 Avtal vid lån av pengar

Alla besvarade frågor (98465)