Avtalsbrott mot avtalad tid?

2017-08-31 i Avtal
FRÅGA
Hej!Vi har ett avtal med ett företag som precis blev uppköpta. I köpet ingick hela bolaget och ledningen meddelade oss att avtalet löper vidare utan ändringar.Nu har vi fått veta att det köpande bolaget väljer att fasa ut oss till årsskiftet och vi tappar då 2 år av vårat 3 åriga avtal. Vi har skötsel av två anläggningar, vilka läcgs ner och verksamheten flyttar ett par mil och vi kommer stå utan jobb.Hur funkar detta rent juridiskt? Jag tycker att det är avtalsbrott. Tacksam för svar!!
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Det verkar vara en korrekt bedömning av situationen du har gjort här, för grund regeln är att avtal skall hållas, en princip på latin som heter pacta sunt servanda. Har ni avtalat om en löptid för tjänsten på specifikt tre år så är det så länge det ska löpa. Avtal utan specificerad löptid brukar man säga kan sägas upp med skälig uppsägningstid vilket har bedömts olika i domstolen beroende på omständigheterna i fallet. Men när det finns en uttalad tid krävs det något extraordinärt för att man ska kunna frångå detta. Det kan dock vara värt att tänka på möjligheten att kräva viss ersättning från bolaget för att de säger upp er i förtid. Då behöver inte de betala fullpris för en tjänst de inte anser sig behöva och ni får viss betalning utan att behöva utföra någon tjänst under den kvarvarande tiden. En sådan överenskommelser gör att det inte behöver någon rättsprocess för att kräva ut betalningen, vilket ofta är tidskrävande och dyrt.


Jag hoppas att jag kunde vara till hjälp, skulle du ha fler frågor är du välkommen åter till lawline.
Mvh

Björn Gunnarsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1518)
2021-07-31 Vad gäller vid muntliga avtal?
2021-07-31 Droppshipping och avtal
2021-07-31 Avtal för inneboende
2021-07-31 Måste räntan betalas trots att ingen räkning inkommit?

Alla besvarade frågor (94568)