Avtal om lån av högtalare som därefter försvunnit

2021-09-01 i Avtal
FRÅGA
Min kompis lånade till sitt jobb på ett hotell ett par aktiva högtalare inför en konferens. Dessa högtalare har aldrig återlämnats även om jag påtalat att jag vill ha tillbaks dem flera gånger. Nu fick jag reda på att min kompis inte längre jobbar på hotellet men enligt honom så är högtalarna kvar på hotellet. Jag gick således till hotellet för att få tillbaks mina högtalare då jag nu är i behov av dem och fick reda på att de int vet var de är. Jag vill veta vem som har återlämningsbördan i fallet då jag antingen vill ha tillbaks mina högtalare eller ersättning så jag kan köpa nya högtalare. Men vem är det egentligen som ska ersätta mig, min kompis eller hotellet. Enligt hotellet så har de inget med det att göra då han inte längre är anställd och min kompis har mer eller mindre gått under jorden så jag får inte längre tag på honom. Vi har inget kontrakt skrivet vilket i efterhand var väldigt dumt då det var dyra högtalare.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att låneavtalet ingicks mellan dig och din kompis. Det var kompisen som lånade högtalarna av dig och inte hotellet. Därmed har kompisen ett ansvar att lämna tillbaka högtalarna till dig, enligt överenskommelse. Högtalarna ska lämnas tillbaka i samma skick som när kompisen fick låna dem (11 kap. 1 § HB). Ett muntligt avtal är bindande på samma sätt som ett skriftligt avtal. Däremot kan det bli svårt att bevisa att ett låneavtal har ingåtts.

Om du behöver ytterligare hjälp med att t.ex. upprätta ett ekonomiskt kravbrev gentemot låntagaren kan du boka tid med en av våra duktiga jurister här: https://lawline.se/boka.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Mathias Nilsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1544)
2021-10-18 Försäljningserbjudanden på sociala medier
2021-10-18 Ångra villkorat köp i butik
2021-10-12 Vem står för fraktkostnaden
2021-10-11 Förklaringsmisstag - Vad gäller?

Alla besvarade frågor (96428)