FrågaAVTALSRÄTTAvtal17/11/2018

Avtal om förtur till inneboendeuthyrning

Hej! Min nuvarande hyresvärd kommer flytta ut ur lägenheten där jag bor. Jag har ett inneboendekontrakt med henne men tar nu över andrahandskontraktet efter henne från och med nästa månadsskifte (detta är redan påskrivet). Hon vill dock ha en möjlighet att kunna komma tillbaka till lägenheten under det närmaste halvåret. Detta genom att ha förtur till inneboendekontrakt. Går ett avtal om detta att formuleras av en lekman eller krävs det en jurist för detta? Kan till och med en muntlig överenskommelse bli juridiskt bindande i detta fall?

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga särskilda formkrav för hur ett avtal om förtur till inneboendeuthyrning ska vara utformat. Därmed krävs det inte formellt sett att avtalsvillkoret formuleras på något särskilt vis. Även en muntlig överenskommelse är giltig, men jag skulle starkt rekommendera ett skriftligt avtal eftersom det vid en muntlig överenskommelse är större risk att parterna har olika uppfattningar om detaljerna kring överenskommelsen och eftersom det kan bli svårt att bevisa att en överenskommelse funnits om någon av parterna ångrar sig.

Eftersom det inte finns några särskilda formkrav är det möjligt för en lekman att själv formulera avtalsvillkoret, men för att vara på den säkra sidan kan det vara fördelaktigt att anlita en jurist med omfattande erfarenhet av att formulera och tolka avtalsvillkor. Viktigt att ha i åtanke är att avtalsvillkoret bör vara så entydigt som möjligt och att avtalsvillkoret ska spegla den gemensamma partsviljan, det vill säga det som ni gemensamt har kommit överens om.

Om du vill ha hjälp av en jurist att upprätta avtalet är du välkommen att kontakta Lawlines juristbyrå för en prisuppgift. Oavsett om du väljer att skriva avtalet på egen hand eller ta hjälp av juristbyrån så hoppas jag att mitt svar har varit dig till hjälp.

Med vänlig hälsning,

Jonatan SundqvistRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning