FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt07/04/2022

Avkastning av enskild egendom har sammanblandats med annan egendom - Vad gäller då vid en skilsmässa?

Hej! Om avkastning från en skogsfastighet (enskild egendom) investerats i en villa och denna säljs vid en skilsmässa, ska då köpeskillingen ingå i giftorättsgodset….. och delas 50-50 även om insatsen kanske var 80 eller 90 procent av köpeskillingen? I gåvobrevet står att “även avkastningen därav och vad som sätts i dess ställe" ska vara enskild egendom. Ett pensionärspar ska skilja sig. Mannen har hyfsad pension, kvinnan usel. Hon är däremot delägare i två skogsfastigheter som hon fått som enskild egendom. Pga sin låga pension har hon inte vågat röra avkastningen. För några år sedan blev hon övertalad att investera en del av pengarna i ett mindre hus där en son bor och maken renoverar. Det var huvudsakligen kvinnans pengar som användes, mannen betalade en mindre del, men de äger huset gemensamt. En fråga till: Mannen köpte för några år sedan själv en förfallen gård som han håller på att renovera. Han vill ha den förstås och hon inte - men skulle hon kunna tillskrivas något ansvar för gården även om han köpte med egna pengar? Han använde förmodligen den gemensamma bostaden som säkerhet för lånet.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline,

UTREDNING

Den lagstiftning som främst behöver beaktas vid behandlingen av ditt ärende är äktenskapsbalken (ÄktB).

Allmänna hållpunkter

Under äktenskapet gäller den äktenskapsrättsliga principen om särförvaltning, vilken kommer till uttryck i 1 kap. 3 § ÄktB. Där sägs att varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder. Till skillnad från vad många tror föreligger det ingen egendomsgemenskap inom ett äktenskap. Men makar kan naturligtvis också, precis som alla andra, äga saker gemensamt.

Vid en äktenskapsskillnad ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, 9 kap. 1 § ÄktB. Notera begreppet ska. Det handlar således om en obligatorisk regel varför ingen utav makarna kan vägra den andre ett sådant förfarande. Bodelningen ska vidare göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, 9 kap. 2 § 1 st. ÄktB. I bodelningen ska makarnas giftorättsgods ingå och med giftorättsgods avses sådan egendom som inte är enskild, 7 kap. 1 § och 10 kap. 1 § ÄktB. Enskild egendom är egendom som exempelvis till följd av äktenskapsförord har gjorts till enskild, 7 kap. 2 § 1 st. 1 p. ÄktB. Under vissa förutsättningar kan i och för sig även enskild egendom adderas till övrig egendom som omfattas av bodelningen, vilket kan bli fallet vid en överenskommelse mellan makarna, 10 kap. 4 § 1 st. ÄktB.

Bodelningen utförs sedan i etapper och först upprättas en bouppteckning där en genomgång av tillgångar och skulder görs. De tillgångar och skulder som tagits upp i bouppteckningen ska sedan värderas eftersom varje make har rätt att först använda så mycket av sin egendom som krävs för att täcka eventuella skulder, 11 kap. 2 § ÄktB. Därefter görs en hälftendelning, 11 kap. 3 § ÄktB. Sedan sker den s.k. lottläggningen i vilken parterna rent konkret bestämmer hur tillgångarna ska fördelas mellan dem så att värdet av deras respektive lotter blir lika stort, 11 kap. 7 § ÄktB. Om någon får egendom till ett värde som överstiger andelen, dvs. om lotten blir större än andelen, ska den maken utge en s.k. skifteslikvid till den andra maken, dvs. en slags kompensation motsvarande mellanskillnaden, 11 kap. 9 § ÄktB, se även 11 kap. 11 § ÄktB. Slutligen ska bodelningen och lottläggningen fastslås i ett bodelningsavtal, vilket bör registreras hos Skatteverket. Det sistnämnda är dock inget krav, men brukar ändå vara en fördel i bevishänseende, 13 kap. 6 § ÄktB.

Bedömningen i förevarande fall - Vad gäller?

Enligt huvudregeln är som sagt en makes egendom giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Och enskild egendom är exempelvis, som i det här fallet, egendom som en make har fått i gåva av någon annan än den andra maken med villkoret att egendomen ska vara mottagarens enskilda samt sådant som har trätt i egendomens ställe (s.k. surrogategendom), om inte annat har föreskrivits genom den rättshandling (gåvobrevet) på grund av vilken egendomen är enskild. Däremot presumeras (antas) avkastning av enskild egendom, dvs. skogsfastigheten, vara giftorättsgods om inte annat är föreskrivet. Det sistnämnda innebär exempelvis att avkastningsränta, utdelningar på kapitalplaceringar och annat dylikt i grunden inte är enskild egendom, se 7 kap. 2 § 2 st. ÄktB. Men här anges ju dock i gåvobrevet att även avkastningen ska vara mottagarens enskilda egendom.

Utöver de här bestämmelserna, vilka endast anger att surrogategendom träder i den enskilda egendomens ställe och att avkastning av sådan egendom ska förbli enskild om så har föreskrivits, sägs egentligen ingenting mer i äktenskapsbalken. Det betyder att svaret måste sökas på annat håll och då i den vägledande rättspraxis som finns. Högsta domstolen (HD) har uttalat att pengar som härrör från enskild egendom generellt bör hållas åtskilda och i synnerhet från andra gemensamma tillgångar för att dessa ska kunna behålla sin karaktär av enskild egendom. Med andra ord får ingen sammanblandning ske eftersom den enskilda egendomen då kan komma att bli smittad av giftorätten. Samtidigt medför det i och för sig inte alltid att egenskapen av enskild egendom automatiskt utsläcks utan vidare, se avgörandet NJA 1992 s. 773. En enskild bedömning behöver därför göras från fall till fall. Min uppfattning är dock att de pengar som skogsfastigheten har genererat, dvs. avkastningen, och som därefter investerades i huset har tappat karaktären av att vara enskild egendom. Det betyder att hela husets värde kommer att omfattas av den kommande bodelningen.

När det sedan gäller din sista fråga kan följande kort anföras. Exakt vad du menar med "tillskrivas något ansvar för gården" är inte helt klart. Med tanke på principen om särförvaltning, vilken nämndes inledningsvis, bedömer jag att gården är mannens ansvar liksom alla eventuella förpliktelser som är knutna till objektet. Däremot ska gården, eller rättare sagt gårdens värde, hälftendelas vid den kommande bodelningen, vilket innebär att kvinnan har rätt till hälften av gårdens marknadsvärde.

Notis: HD styr rättspraxis på det här området och är den yttersta uttolkaren av all sådan lagstiftning. Genom sina avgöranden skapar domstolen s.k. prejudikat (normerande/vägledande rättsfall), vilka övriga domstolar i lägre instanser (tingsrätter och hovrätter) informellt har att följa.

Avslutande ord och ytterligare rådgivning

Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på jacob.bjornberg@lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen. I så fall kan jag slussa dig vidare till någon av byråns eminenta jurister utan att du behöver sitta i telefonkö. Mot bakgrund av COVID-19 erbjuder våra jurister idag möten såväl telefonledes som på Teams och andra liknande digitala plattformar.

Avslutningsvis är den livliga förhoppningen att min hantering av ditt ärende har varit matnyttig och presenterats i en för dig utförlig och tillfredsställande form. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.

Vänligen,

Jacob BjörnbergRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000