Avdrag för dubbel bosättning

2017-01-05 i Avdrag
FRÅGA
Hej, jag har en skattefråga.Jag har hela tiden varit anställd på ett företag i Gbg. Jag tog tjänstledigt för studier i Växjö. Sedan jobbade jag på sommarmånaderna men hade kvar lägenheten i Växjö. Kan jag göra avdrag för dubbelt boende? Vad gäller om man inte jobbar hela månader utan 5-6 dagar i månaden? Har ju boende på två orter.Med vänlig hälsningFörvirrad student
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Huvudsakligen regleras frågan i inkomstskattelagen (i det följande IL) 12 kap. 18-22§§. Enligt skatteverket finns de förutsättningar som tillämpas i praktiken i IL 12 kap. 19 och 20§§. Sammanfattat måste du, för att kunna göra avdrag, ha flyttat till en ny bostadsort på grund av ditt arbete, ha behållit en bostad på den tidigare bostadsorten och arbeta längre än 50 kilometer från bostadsorten.

Avdraget omfattar "den faktiska utgiften," som skatteverket säger, och får göras under längst två år. Ränteutgifter kan inte tas med i avdraget utan dras under inkomst av kapital.

Från din berättelse framgår det att du får göra avdrag för den bostad du behåller i Växjö medan du arbetar i Göteborg, men det skulle vara lämpligt att kontakta Skatteverket med ytterligare detaljer för att specificera vad som skulle gälla beloppsmässigt i just ditt fall.

Innan du gör det skulle du möjligtvis ha nytta av att ta reda på vad de säger om frågan här (sammanfattat) och här (mer i detalj).

Jag hoppas att du fått svar på din fråga.

Vill du få frågan närmare utredd kan du skicka din frågeställning till vår Expresstjänst och få en utredning inom 3 dagar. Se http://lawline.se/lawline-express eller klicka på knappen till höger.

Med vänliga hälsningar,

Sotirios Apostolou
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avdrag (116)
2021-09-20 Måste man vara skriven på adressen man vill göra ROT-avdrag på?
2021-09-09 Kan dödsbo få rotavdrag?
2021-08-23 Hyra ut till min egna ideella förening
2021-07-27 Vad innebär rätten till grundförbättringsavdrag?

Alla besvarade frågor (95763)