Avbeställning av takläggning

FRÅGA
Hejsan!Vi beställde ett takjobb och enligt offerten/beställning skulle vi betala en handpenning på jobbet. Efter två veckor meddelar jag firman att vi tyvärr inte kan göra detta jobb på utsatt tid då det ej är klart med försäkringsbolaget samt förra ägaren av huset. Vi har ej betalat någon handpenning men nu verkar det som firman vill/kräver att vi skall betala handpenningen för ev.skada/kostnader för firman.Vår fråga är om vi är tvungen att betala handpenningen ?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att handpenningsavtalet rör betalningssäkerhet och inte är en avbeställningsavgift.

Regler för vad som gäller i sådana här situationer finns i konsumenttjänstlagen. I 42 § regleras vad en konsument behöver betala vid avbeställning. Jag förstår din fråga som att inget arbete har påbörjats, utan att enbart ett avtal har ingåtts. Enligt lagen är du som beställare skyldig att betala för det arbete som redan utförts, vilket inte är aktuellt i det här fallet. Utöver detta har företagaren rätt till ersättning för förlorad inkomst till följd av att hen underlåtit att åta sig andra uppdrag. För att någon sådan ersättning ska utgå krävs dock att företaget kan visa att man tackat nej till andra uppdrag till följd av den tjänst du beställt.

Sammanfattningsvis kan du bli ersättningsskyldig om firman du beställt jobbet kan visa att de lidit sådan skada som beskrivits ovan. Är så inte fallet behöver du inte betala ersättning.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Konsumenttjänstlagen (467)
2021-09-15 Kan jag häva ett avtal om installation av diskmaskin på grund av långa förseningar?
2021-09-13 Har man rätt till avhjälpande när målarfirman utförde en dålig målning?
2021-09-10 Kan flyttfirman fakturera mig mer än vad vi kommit överens om?
2021-08-28 höjda priser i fakturan

Alla besvarade frågor (95665)