Åtgärd vid ärekränkningsbrott

FRÅGA
jag har blivit utpekad av närstående person som lögnare, "konstig", psykisk sjuk, osv. På fråga från mej om VAD personen grundar detta på--blir svaret: Det skall du inte veta! Jag känner sådan hjälplöshet, då jag EJ kan få veta vad dessa hemska anklager grundar sig på. Vad kan jag göra?? Personen som riktat dessa anklagelser till mej, har gjort sig omöjlig att nå. Blockerar sin telefon osv. Jag får alltså inte veta VAD jag är anklagad för. Detta är mycket påfrestande.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av din fråga att döma verkar det som att du är utsatt för ett så kallat ärekränkningsbrott. Av din fråga framgår dock inte om dessa kommentarer riktats till dig endast i din närvaro.

Förolämpning

Skulle det vara så, att personen har sagt kränkande saker direkt till dig, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förolämpning" (5 kap. 3 § brottsbalken).

Förtal

Förhåller det sig istället så, att personen säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus Schenkel
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1235)
2021-07-29 Är det förtal att kalla någon för antisemit?
2021-07-27 Vad är preskriptionstiden för förtal och förolämpning?
2021-07-24 Förtal att varna för personer som friats?
2021-07-23 När övergår skvaller i förtal?

Alla besvarade frågor (94331)