Åtgärd vid ärekränkningsbrott

jag har blivit utpekad av närstående person som lögnare, "konstig", psykisk sjuk, osv. På fråga från mej om VAD personen grundar detta på--blir svaret: Det skall du inte veta! Jag känner sådan hjälplöshet, då jag EJ kan få veta vad dessa hemska anklager grundar sig på. Vad kan jag göra?? Personen som riktat dessa anklagelser till mej, har gjort sig omöjlig att nå. Blockerar sin telefon osv. Jag får alltså inte veta VAD jag är anklagad för. Detta är mycket påfrestande.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Av din fråga att döma verkar det som att du är utsatt för ett så kallat ärekränkningsbrott. Av din fråga framgår dock inte om dessa kommentarer riktats till dig endast i din närvaro.

Förolämpning

Skulle det vara så, att personen har sagt kränkande saker direkt till dig, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förolämpning" (5 kap. 3 § brottsbalken).

Förtal

Förhåller det sig istället så, att personen säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken).

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo