Återbetalning av lån

FRÅGA
Hej hej. Jo det är så här. För än tids sen hjälpte jag att ta ett lån till min sambo på 131 tusen kr. För att hon inte skulle hamna hos kronofogden. Å dom pengarna var till att betala hennes vinst skatt från hennes förra lgh. Å dom gick iaf till skatteverket. Men nu när hon kan få lån å kunna betala tillbaka dom så vägrar hon göra det? Å jag vet inte vad jag ska göra. Jag får arbeta dag som natt för att inte gå på knäna. Mvh
SVAR

Hej! Tack för att du vände dig till Lawline med din fråga!

Om det inte går att övertala henne så kan en ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden vara ett alternativ för dig. Du måste dock kunna bevisa att det var ett lån som hon skulle betala tillbaka, och inte en gåva eller liknande. Om det finns ett skriftligt avtal på vad ni beslutat om gällande lånet, kan det förenkla dina möjligheter att få tillbaka dina pengar. Du kan läsa mer om hur betalningsföreläggande fungerar här.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Makda Tesfamariam
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej! Ni svarar förvirrande olika på detta om att få tillbaka lån folk inte vill återbetala och kronofogden. En av era jurister skriver att det inte spelar roll om personen skrivit på skuldebrev eller avtal, utan det är en giltig fodran ändå. En annan av era jurister svarar i stället att jag måste bevisa att det inte är en gåva. Hur ska jag kunna bevisa det OM INTE personen skrivit på varken skuldebrev eller avtal. Förklara er gärna bättre och på enkel svenska. Ditt svar: Makda Tesfamariam var inte på varken förståelig svenska utan juristsprosa som inte förstås i detta om avtal bla bla samt håll en stringens i era svar tack eftersom det är viktigt som läsare till lawline där man oftast inte har några juridiska kunskaper utan försöker läsa sig till era svar faktiskt.
2019-07-30 10:56
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Kronofogdemyndigheten (414)
2019-10-13 Vilken information är jag skyldig att lämna till Kronofogdemyndigheten vid utmätning; löneutmätning?
2019-09-30 Finns det någon preskriptionstid för när man måste bestrida en faktura?
2019-09-29 Hur driver man in pengar som en köpare vägrar betala?
2019-09-29 Har man rätt att få tillbaka saker som man lämnat hos annan?

Alla besvarade frågor (73759)