Arvsrätt vid könsbyte

2017-06-24 i Bröstarvinge
FRÅGA
Jag har bytt personnummer. Vad gäller vid arv?HejJag har bytt juridiskt kön och har därför nytt personnummer. Är jag fortfarande bröstarvinge i lagens mening, eller vad menas med att vara barn till någon i juridisk mening?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Arv och testamenten regleras i Ärvdabalken och enligt 2 kap. 1 § är bröstarvingar arvlåtarens avkomlingar och det är dessa som ärver först. Dessa har även alltid rätt till sin laglott enligt 7 kap. 1 §. Laglotten utgör hälften av arvslotten och kan inte inskränkas genom ett testamente.

I uttrycket ”arvlåtarens avkomlingar” ligger även adoptivbarn där den adopterade har skurit av alla rättsliga band med sina biologiska föräldrar och nu intar samma ställning hos arvlåtaren som arvlåtarens biologiska barn.

Svar på din fråga
Förutsatt att att du inte har blivit bortadopterad (vilket inget i frågan tyder på) ska det inte spela någon som helst roll att du har bytt kön och personnummer.

Hoppas du fick svar på din fråga
Vänligen,

Douglas Nordström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (454)
2021-07-31 Vad händer med mina barn när jag avlider?
2021-07-31 Kan efterlevande make med fri förfoganderätt göra av med hela arvet?
2021-07-26 Vem ärver om ena bröstarvingen är avliden?
2021-07-25 Kan jag reglera hur mycket mina barn ska ärva?

Alla besvarade frågor (94568)