Arvsordningen

2017-03-01 i Arvsordning
FRÅGA
Vi är delägare i en skogsfastighet/stuga och mannen som äger hälften avled nu. Han har inga barn och har skrivit ett testamente att vi får hans del i vår gemensamma stuga och därmed äger den. Nu har en jurist kikat på alla papper och ogiltigförklarat testamentet. Hur blir det då? Kan allmänna arvsfonden ärva hans del i huset? Till saken hör att det är hans frus barndomshem (som hon ägde 50% och vår mormor ägde 50%). Och vi har tidigare hört att hon testamenterat sin del till oss och två andra släktingar. Detta testamente verkar också (endera vara borta eller) vara ogiltigförklarat. Vad kan hända?
SVAR

Hej och tack för att du skriver till oss på Lawline!

Regler om arv och testamente återfinns i ärvdabalken (1958:637) (ÄB) här

Om jag förstår det rätt har den nu avlidne mannen tidigare övertagit sin nu avlidne frus andel i fastigheten, och när nu den avlidne mannen också avlidit undrar ni vad som händer med arvet då mannen inte har några barn och testamentet till förmån för er har ogiltigförklarats.

I frånvaro av ett giltigt testamente ärver i första hand den avlidnes bröstarvingar (se här). Då mannen inte hade några barn ska i andra hand hans föräldrar ärva honom här eller om de inte är i livet hans syskon eller syskonbarn här. I tredje hand ska hans far och morföräldrar ärva honom här eller om de inte är i livet hans fastrar, mostrar, farbröder och morbröder här.

Finns inga av dessa i livet kommer allmänna arvsfonden ärva hans hälftendel i fastigheten (se här).

Regler kring allmänna arvsfondens verksamhet finns i lagen (1994:243) om Allmänna arvsfonden här samt förordningen (2004:484) om Allmänna arvsfonden här

Jag hoppas du är nöjd med svaret!

Med vänlig hälsning.

Alfred Wittboldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1636)
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?
2021-07-20 Hur ser den svenska arvsordningen ut?
2021-07-20 Ärver änka sin svärförälder?

Alla besvarade frågor (94270)