Arvsavstående och laglott

2017-03-19 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Min farmor har gått bort och min far har avstått(?) sitt arv för att undkomma att betala en stor skuld. Arvet har därför istället gått till min halvbror med en överenskommelse att min far får arvet ändå, om jag förstått rätt. Vi är 5 barn med samma far men med 4 olika mödrar. Har vi andra barn rätt till en del av arvet? Hur kan man ta reda på vad man har rätt till?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Arvsavstående

Du beskriver i din fråga att din far tackat nej till arvet efter sin mor genom ett arvsavstående. Det har han rätt att göra först då arvlåtaren gått bort, vilket har skett i det här fallet. Vid ett avstående fördelas arvet sedan som om arvtagaren avlidit först, enligt den legala arvsordningen i ÄB 2 kap. Det innebär således att arvet fördelas till den som avståtts bröstarvingar om sådana finns, då de är den första arvsklassen. I det här fallet har er far 5 barn, men vill enbart avstå sitt arv till ett av dem.

Svar på din fråga

För att besvara din fråga kan man säga att det går att avstå arv till barn utan att dessa får lika mycket. Ett avstående blir då däremot att betrakta som en gåva vilket innebär att arvet i efterhand, vid er fars död, kan angripas med regler om förskott av arv och reglerna om laglott. Om er halvbror gynnats på så vis att han fått hela arvet, kan ni efter er fars död se till att ni får ärva den laglott ni har rätt till efter er far. En laglott är hälften av arvslotten enligt 7 kap 1 § ÄB.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Therese Yngwe
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95746)