Arvets fördelning till särkullbarn

Min och min systers far gick nyligen bort . Straxt efter hans bortgång gick min fars fru bort. Hon har en son som inte är min är min fars. Hur får min syster och jag ärva. Och hur ärver pappas frus son. Tack

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Relevanta bestämmelser finns i ärvdabalken (ÄB).

Jag utgår från att inget testamente finns som påverkar, då du inte nämnt något om det i din fråga.

Vem ärver?

De som i första hand ska ärva är de i första arvsklassen (bröstarvingarna) det vill säga släktingar i rakt nedstigande led (barn, eller om barnen inte längre finns i livet så blir det barnbarnen osv). (2 kap. 1§ ÄB)

Detta innebär att du och din syster ärver det er far lämnar efter sig, hälften var. Sonen till er fars fru får ärva det hans mor lämnar efter sig.

Hur sker fördelningen?

Först delas egendomen upp i vad som tillhörde er far och vad som tillhörde hans fru, genom en bodelning. Sedan fördelas detta till er som arvingar.

Hoppas du känner att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Anna JohannessonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bröstarvinge? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000