Ärver maken något när det finns särkullbarn?

Hej! Vår mamma gick hastigt bort i våras. Hon var omgift sen 20 år tillbaka. Hon o hennes nuvarande man hade inga gemensamma barn utan de har två särkullbarn var. Hur kommer min syster o jag ärva vår mor? Är det hennes man som ärver hälften av hennes pengar? Vad är giftorättsgods och vad är hennes tillgångar?

Om mammas man ärver hälften så blir det ju hans barn som ärver vår mor i slutänden när han går bort? Vad har min syster o jag rätt till?

Lawline svarar

Hej och tack för att du valt att vända dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag kommer nedan att beskriva steg för steg vad som händer med er mors egendom nu efter att hon gått bort. Sammanfattningsvis kan dock sägas följande: Om inte något äktenskapsförord finns eller egendom av annan anledning är enskild utgör all er mors och hennes mans egendom giftorättsgods. Värdet av deras sammanlagda egendom efter avdrag för eventuella skulder delas lika mellan dem i en bodelning (1). Det värde som efter bodelningen hör till er mors dödsbo utgör hennes kvarlåtenskap och ska såsom arv delas lika mellan dig och din syster (förutsatt att er mor inte skrivit något annat i ett testamente) (2).

Relevanta lagbestämmelser hittas i äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvabalken (ÄB).

1. Bodelning

I och med att er mor var gift vid sin bortgång ska bodelning mellan dem i regel ske (9 kap. 1 § ÄktB). Bodelning innebär kortfattat att er mammas och hennes mans samlade egendom (både det de äger gemensamt och det de äger självständigt) ska delas lika mellan dem. I en bodelning ingår all egendom som är giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB).

– Vad är giftorättsgods och vad är hennes tillgångar?

All egendom som inte är enskild egendom och som någon av dem ägde vid tidpunkten då er mot gick bort, är som utgångspunkt giftorättsgods och ingår i bodelningen. Vem som äger vad spelar här alltså ingen roll. Det finns viss egendom får undantas från bodelningen. Detta gäller exempelvis pensionsrättigheter, kränkningsersättning, personliga presenter, kläder och vissa andra personliga föremål (10 kap. 3 § ÄktB). Därutöver ingår, som nämnt, inte egendom som är enskild (eftersom enskild egendom inte är giftorättsgods). Egendom kan vara enskild främst på grund av föreskrift i äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente. (7 kap. 1-2 § ÄktB).

Observera att bodelningen sker i samband med att bouppteckning upprättas för den avlidne. Bouppteckningen ska registreras hos Skatteverket senast fyra månader efter dödsfallet och detta steg bör därför redan vara avklarat. (20 kap. ÄB, främst 1 & 8 §)

2. Arvsskifte

Hur kommer min syster o jag ärva vår mor? Är det hennes man som ärver hälften av hennes pengar? Om mammas man ärver hälften så blir det ju hans barn som ärver vår mor i slutänden när han går bort? Vad har min syster o jag rätt till?

Om er mamma efterlämnat ett testamente ska innehållet i detta följas. Om det däremot inte finns något testamente ska er mammas kvarlåtenskap (det värde som tillföll dödsboet i bodelningen) fördelas som arv enligt lagen. I och med att du och din syster är särkullbarn i förhållande till er mammas make har ni rätt att få ut ert arv från er mamma. Detta innebär att det är ni två som ska dela lika på er mammas kvarlåtenskap. Hennes make kommer alltså inte ärva något – utan får nöja sig med den del han fick i bodelningen – förutsatt att testamente saknas och ni inte avstår ert arv.

Möjligheten att avstå arv innebär att du och/eller din syster kan välja att avstå arvet från er mamma. Avstående kan vara antingen definitivt (den som avstår får då inget arv) eller ske till förmån för den efterlevande maken. Att avstå till förmån för efterlevande make innebär något förenklat att den som avstår inte får något arv nu, utan istället får del av den egendom som den efterlevande maken så småningom efterlämnar vid sin död.

(2 kap. 1 §, 3 kap. 1 & 9 § ÄB)

Vad gör ni nu?

Det första som behöver göras för att kunna reda ut situationen är att ta reda på vilken av er mors och hennes makes egendom som är giftorättsgods respektive enskild egendom (se 1 ovan). All egendom ska tas upp en bouppteckning som sedan ska registreras hos Skatteverket inom fyra månader från dödsfallet (jag utgår därför från att detta redan är gjort). Nästa steg är att fördela egendomen mellan dödsboet och maken (här har han första tjing på bostad och egendom som han själv äger, förutsatt att det ryms inom värdet på den del han får i bodelningen eller att han löser ut den).

Slutligen ska värdet på den egendom som fördelats till er mammas dödsbo delas lika mellan dig och din syster (arvsskifte). Här är det viktigt att se efter om det finns något testamente ni behöver ta hänsyn till.

Det kan kännas knepigt att reda ut allt på egen hand och jag kan därför varmt rekommendera att ni anlitar en jurist som kan hjälpa till så att saker och ting blir korrekta och går smidigt för er. Beroende på olika omständigheter i just ert fall kan det jag beskrivit ovan kompliceras något. Vill ni komma i kontakt med en av Lawline jurister kan ni höra av er till info@lawline.se.

Hoppas ni fått svar på era funderingar! Om något känns oklart eller om det uppstår några följdfrågor är ni varmt välkomna att ställa fler frågor. Ni kan också ringa till vår telefonrådgivning på telefonnummer 08-533 300 04.

Vänliga hälsningar,

Malin GustavssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Särkullbarn? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning