Ärver efterlevande make även enskild egendom?

2016-09-03 i Enskild egendom
FRÅGA
Hej!Jag och min man har skrivit ett äktenskapsförord om att lägenheten som jag ägde innan vi gifte oss ska vara enskild egendom. Jag vill bara ha lägenheten om vi skiljer oss. Vad händer med lägenheten om jag dör? Får han ärva den då trots att det är enskild egendom?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enskild egendom är enligt 7 kap. 2 § Äktenskapsbalken (ÄktB) här egendom som till följd av äktenskapsförord är enskild. Lägenheten som ni har skrivit äktenskapsförord om är därför din enskilda egendom. Vid en eventuell framtida bodelning p.g.a. äktenskapsskillnad kommer lägenheten således inte att ingå eftersom det endast är giftorättsgods som ska ingå i bodelning, se 10 kap. 1 § ÄktB här.

Vad som händer med lägenheten om du avlider är däremot en annan fråga. Enligt 3 kap. 1 § första meningen Ärvdabalken (ÄB) här ska, om arvlåtaren var gift, kvarlåtenskapen tillfalla den efterlevande maken. I kvarlåtenskapen omfattas både giftorättsgods och enskild egendom som den först avlidne ägt, vilket innebär att din man även kommer att ärva lägenheten ifall du avlider. Det som däremot påverkas av att det finns enskild egendom med i bilden är proportionerna vid delningen efter den efterlevandes död enligt 3 kap. 2 § ÄB här . Huvudregeln är att hälftendelning ska ske, men en annan kvotdel kan bli aktuellt p.g.a. exempelvis enskild egendom, se 3 kap. 2 § 3 st. ÄB här.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Sara Bengtsson
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hej. Om kvinnan avlider och lägenheten står som enskild egendom och hon har barn sen ett tidigare förhållande. Ärver då maken fortfarande lägenheten eller blir den tilldelad barnen?
2016-09-16 15:20
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Enskild egendom (387)
2020-10-30 Är mina tillgångar enskild egendom=
2020-10-29 Vad händer med enskild egendom investerat i gemensamt hus vid skilsmässa?
2020-10-28 Vad gäller angående giftorättsgods och enskild egendom?
2020-10-08 Vem ärver enskild egendom?

Alla besvarade frågor (85585)