Arv till särkullbarn, laglottsskydd

2015-04-28 i Särkullbarn
FRÅGA
SÄRKULLBARNMin far träffade en ny kvinna, Anna, som han är gift med sedan 1990. Jag är då så kallat särkullbarn och har ingen kontakt med min far. Under tiden som de var gifta köpte de ett hus. Anna står dock enbart som ägare till huset. Kan de ha gjort huset till Annas enskilda egendom så jag inte har rätt att ärva något av husets värde om min pappa avlider. Hur ser min arvsrätt ut som särkullbarn? Vad har jag rätt att ärva och vad kan min far ha testamenteras bort?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Huset skulle kunna vara enskild egendom om de har angett det i ett äktenskapsförord. I sådana fall så ingår inte husets värde i giftorättsgodset och hålls därmed utanför i en bodelning Som särkullbarn har du rätt att kräva ut ditt arv omgående till skillnad från barn vars föräldrar är gifta, där ärver den efterlevande föräldern åt barnet.

Din arvsrätt som bröstarvinge är som huvudregel en arvslott, arvslotten är fördelade på barnen, dvs, om din far har två barn har du rätt till hälften av hans kvarlåtenskap. Arvsrätten kan emellertid inskränkas genom testamente, ett testamente får dock aldrig kränka din laglott som du alltid har rätt till. Laglotten utgör en halv arvslott. Så om vi tar exemplet med att din far har två barn har du alltså alltid rätt till minst 1/4-del av kvarlåtenskapen. Om ett testamente inskränker din rätt till laglott måste du begära jämkning av det hos tingsrätt.

Vänligen,

Mikael Stade
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1061)
2020-07-03 Arvskifte - barn från tidigare förhållande
2020-06-30 Spendera särkullbarnens efterarv?
2020-06-30 Särkullbarns rätt till arv
2020-06-30 Hur blir det med arvsrätten när ny make ska bo i orubbat bo?

Alla besvarade frågor (81705)